Kultura
13

Komemoracija Melihi Husedžinović: Hvala što ste nas inficirali ljubavlju za galeriju i našu profesiju

FENA
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Rastajemo se danas od Melihe Husedžinović, vrsne stručnjakinje i autoriteta, jedne od njih nekoliko koji su pisali historiju bh. umjetnosti. Ostavila je nemjerljiv trag na bh. kulturnoj sceni, a njen gubitak je nenadoknadiv, istaknula je kustosica Umjetničke galerije BiH Maja Abdomerović na komemoraciji posvećenoj nedavno preminuloj bivšoj direktorici te institucije kulture Melihi Husedžinović.

Historičarka umjetnosti, autorica brojnih tekstova o umjetnosti, kustosica i dugogodišnja direktorica Umjetničke galerije BiH Meliha Husedžinović preminula je 31. marta u Sarajevu, a današnjoj komemoraciji prisustvovale su brojne kolege, poštovaoci njezinog rada te članovi porodice i prijatelji.

U prigodnom i veoma emotivnom obraćanju, kustosica Abdomerović ustvrdila je da je veličinu gubitka spoznala tek odlaskom Husedžinović, kao i nemjerljivu pomoć koju je pružila u oblikovanju mladih kustosa galerije putem brojnih savjeta, ali i kritike.

"Moje prvo zaposlenje, prva postavka, prvi tekst vezani su za nju. Umjetničku galeriju vodila je u najtežim vremenima, prihvatila se tog posla znajući da samo oni koji rade u njoj mogu sačuvati vrijednost i dignitet te institucije. Rastajemo se od velike i snažne žene, karaktera koji gotovo nikako ne srećemo", kazala je.

Husedžinović je, navela je ona, poznavala svaki kutak galerije, braneći uvijek dignitet profesije više od svega.

"Bila je otresita, oštra na jeziku, autoritativna, glasna, a uz sve to ujedno i poštena, pravedna i principijelna, stručna te potpuno drugačija od vremena u kojem su mediokriteti bili poželjni. Hvala Meliha,što ste nas inficirali ljubavlju za galeriju i našu profesiju", naglasila je.

Historičar i teoretičar umjetnosti Ibrahim Krzović ističe da njegovo sjećanje na Melihu Husedžinović počinje s početkom 60-ih godina prošlog stoljeća, kada je bio na završnoj godini studija Historije umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu, a Meliha na početku tog studija.

Tokom studija, kazao je, mnogo puta su zajedno ulazili u beskrajno lijepi svijet umjetnosti, što je stvaralo ono najljepše u čovjeku. Kaže da je posjedovala i kritičko mišljenje i etičko držanje, te je njen dolazak u Umjetničku galeriju BiH bio prilika da se ogromno blago te institucije prezentira izložbama i katalozima.

Na bogatu biografiju Melihe Husedžinović podsjetio je direktor Umjetničke galerije Strajo Krsmanović, podsjetivši da je direktorica ove institucije bila od 2001. godine. Ujedno je naglasio da je galerija dobila veliki broj telegrama saučešća iz cijele bivše Jugoslavije.

Sahrana Melihi Husedžinović će biti u 14:15 sati na Gradskom groblju Bare.

Rođena je 1945. godine u Banjoj Luci. Historiju umjetnosti diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Nakon diplomiranja zaposlila se u Umjetničkoj galeriji u Banjoj Luci, današnjem Muzeju savremene umjetnosti RS-a. U Umjetničkoj galeriji BiH radila je od 1981. do penzionisanja 2011. godine. Direktoricom te institucije imenovana je 2001. godine.

Kao istaknuta historičarka umjetnosti, kroz rad i tekstove dala je veliki doprinos razvoju historije umjetnosti u BiH i afirmaciji mnogih bh. umjetnika.