Goran Samardžić za naš portal
0

Koliko se poštuju autorska prava u BiH?

Sarajevo-x.com
Autori, izdavači, nastavnici, književnici, javne i privatne institucije, neprofitni sektor i mediji u cijelom svijetu danas obilježavaju Svjetski dan knjige i autorskih prava.

Odluka o obilježavanju ovog datuma donesena je na konferenciji UNESCO-a 1995. godine u Parizu, čime se željelo potaknuti sve, a posebno mlade ljude na čitanje, promoviranje izdavaštva i zaštite intelektualnog vlasništva putem zaštite autorskih prava.

Ovaj dan odabran je kao simboličan datum u svjetskoj književnosti jer su 23. aprila umrli slavni pisci Miguel de Cervantes i William Shakespeare.

Tim povodom, Goran Samardžić, bh. književnik i suvlasnik knjižare i izdavačke kuće Buybook, za naš portal ističe da su u posljednjih pet godina vidljivi pomaci kada je u pitanju zaštita autorskih prava u Bosni i Hercegovini.

"Ta oblast još nije dovoljno uređena, mnogi još uvijek ne znaju šta su autorska prava, a mnogi se i prave da ne znaju. Jednostavno, pojedini i dalje misle da smo mi jedna nedođija, da smo bantu zemlja, gdje se možete bilo kako ponašati i proći nekažnjeno", kazao je on.

Samardžić tvrdi da je kao izdavač više puta bio finansijski pogođen nepoštivanjem važećeg Zakona o zaštiti autorskih i srodnih prava u BiH.

"Imali smo primjer piratstva knjige 'Lovac na zmajeve' pisca Haleda Hoseinija, čije izdavanje smo pošteno platili, a s druge strane imali smo drugog izdavača koji je prodavao odštampane primjerke knjige bez izdavačkih prava", navodi književnik.

Kada je u pitanju zaštita ovih prava kao pisca, njegov odnos je ambivalentan.

"S jedne strane, drago mi je što se moje knjige čitaju, no smatram da treba ispoštivati dostojanstvo autora i makar pitati za dopuštenje prije objavljivanja", naglašava Samardžić.

Inače, Goran Samardžić 2004. godine nagrađen je Godišnjom nagradom Društva pisaca BiH za roman "Šumski duh", kao i nagradom zagrebačkog "Jutarnjeg lista".