Kultura
0

Klasika u izvedbi Sarajevske filharmonije i Muzičke akademije

Sarajevo-x.com
I ove godine u okviru festivala "Majske muzičke svečanosti" Sarajevska filharmonija na obostrano zadovoljstvo nastavlja saradnju sa Muzičkom akademijom u Sarajevu.

Koncert u subotu, 4. juna, bit će prilika da mladi umjetnici pokažu svoja interpretativna dostignuća izvodeći poznata djela klasične muzičke literature.

Uz Jupiter simfoniju no. 41 u C-Duru W. A. Mozarta, Orkestar Sarajevske filharmonije i solisti Belma Šarančić i Đani Šehu izvest će Koncert za harmoniku, gitaru i gudački orkestar Astora Piazzole, poznatog argentinskog kompozitora čije koncerte su izvodili veliki poznati orkestri oduševljavajući publiku širom svijeta. Piazzola je novim pristupom tradicionalnom tangu, uvodeći elemente jazza i klasične muzike, stvorio novi stil "nuevo tango".

U drugom dijelu koncerta za sve ljubitelje horske muzike Sarajevske filharmonija će zajedno sa horom Opere Narodnog pozorišta Sarajevo izvesti najpoznatije horske segfmente iz poznatih opera G. Verdija: Nabucco, Trubadur, Aida, La Traviata i dr.

Koncertom će dirigovati mlade dirigentice, studentice Muzičke akademije, Tanisa Mustafić, Marijana Sladoja i Alma Aganspahić.

Koncert će se održati u Narodnom pozorištu Sarajevo sa početkom u 20 sati.

Rezervacija i kupovina ulaznica može se izvršiti na blagajni Narodnog pozorišta Sarajevo od 09.00 do 12.00 i od 16.00 do 19.00 sati ili na e-mail [email protected].