Kultura
7

Jubileji: 10. dodjela nagrade Isa beg Ishaković

Klix.ba
Samo u ovom dijelu Evrope, na prostoru veličine nekog omanjeg pariškog trga, žive muslimani, židovi i kršćani već gotovo šest stoljeća. Nije ih rastavilo niti jedno iskušenje, a naša povijest ih puna. Smatrao sam da je Sarajevu bilo potrebno priznanje koje će biti metafora takvoga odnosa

Svečanom ceremonijom dodjele 10. nagrade Isa beg Ishaković, koja će se održati 19. oktobra u Narodnom pozorištu Sarajevo, sa početkom u 19.30 CET, zatvoriti će se jedan ciklus koji je počeo 2005. kada je društvo Klepsidra iz Sarajeva, utemeljilo ovu nagradu. Predsjedavajući Komiteta za dodjelu nagrade Isa beg Ishaković, prof. mr. David Kamhi, čija je porodica još daleke 1511. došla u Sarajevo, ističe kako je, u povijesti svih ozbiljnih i dugovječnih priznanja, prva decenija uvijek pripadala – Dobu utemeljenja.

"Na planu afirmacije nagrade koja nosi ime osnivača Sarajeva, postojala je, prevashodno, potreba za isticanjem naše raskošne kulture koja je gotovo jedinstvena i koja je nastala iz sučeljavanja različitosti koje su činile naše društvo, oduvijek.

Nakon toliko vremena, Sarajevo je na sreću, i dalje, jedno kulturno i civilizacijsko svjedočanstvo o suživotu različitih i drugačijih.

To je prije svega ono Sarajevo koje sam zapamtio još u djetinjstvu ili iz priča svojih stričeva i djeda. Grad poštovanja - koje su ljudi različitih konfesija osjećali jedni prema drugima. Moja majka je na Bajram, ustajala u zoru da bi napravila baklavu. A onda bih ja kao petogodišnji dječak to odnio ispred vrata mojih komšija muslimana, ali pod izričitim majčinim upozorenjem - da me ne smiju vidjeti. To je taj nepisani sarajevski pravilnik koji smo utkali i u ovo priznanje. Tepsija sa baklavom se nije ostavljala ispred nečijih vrata da bi komšije znale da je to od gospođe Kamhi, već iz neizmjernog poštovanja prema instituciji komšiluka. Eto, zato sam ponosan na ovaj mali ali vrijedan jubilej, iza kojeg stoji veliki rad i odricanje.

Priznanje kao obaveza i opomena

“Samo u ovom dijelu Evrope, na prostoru veličine nekog omanjeg pariškog trga, žive muslimani, židovi i kršćani već gotovo šest stoljeća. Nije ih rastavilo niti jedno iskušenje, a naša povijest ih puna. Smatrao sam da je Sarajevu bilo potrebno priznanje koje će biti metafora takvoga odnosa", ističe prof. Amel Suljović, predsjednik društva Klepsidra. “Savjest Evrope u Sarajevu nije čista, i to je činjenica. Ali je savjest Sarajeva i njegovih građana kristalno čista i mirna. Dakako, to je i otuda jer smo mi stara kultura koja nije utemeljena na vjeri ili naciji, pa čak ni u vrijeme kada je svugdje u Evropi kao polazište važio princip: Cujus regio illius religio" (čija zemlja onoga i vjera). Zadatak ovoga priznanja je u prethodnoj deceniji bio da tom činjenicom podsjeća i opominje”, zaključuje prof. Suljović.

Objedinjena nagrada "Isa beg Ishaković"

Nagrada Isa beg Ishaković dodjeljivala se u prethodnoj deceniji u kategorijama Nauke, Umjetnosti, Kulturne baštine, Domoljublja, Sevdaha, Sporta te jedno Međunarodno priznanje za doprinos razvoju kulture i očuvanju kulturne baštine grada Sarajeva.

Od 2010., Međunarodno priznanje za doprinos razvoju kulture i očuvanje kulturne baštine grada Sarajeva, dodjeljuje se zasebno, kao Međunarodna nagrada – Isa beg Ishaković.

Odlukom skupštine društva Klepsidra, od 4. avgusta 2014, dosadašnje nagrade u kategorijama Nauke, Umjetnosti, Kulturne baštine, Domoljublja, Sevdaha i Sporta objedinjuju se u jednu nagradu, te će se 19. oktobra po prvi puta dodjeliti kao (objedinjena) - Nagrada Isa beg Ishaković. Izborom laureata, u skladu sa pravilnikom, u svakoj prethodnoj godini, rukovodio je Komitet za dodjelu nagrade Isa beg Ishaković koji je biran od strane društva, na mandatni period od 1. godine, s pravom re-izbora.

Komitet za izbor i dodjelu (objedinjene) nagrade Isa beg Ishaković 2014, koja će se održati 19. oktobra 2014, u Narodnom pozorištu Sarajevo sa početkom u 19:30 sati, radio je u slijedećem sastavu: prof. mr. David Kamhi, akademik Ljubomir Berberović, akademik Abdulah Šarčević, akademik Slobodan Loga, Valerija Galić, prof. dr. Enver Imamović, prof. dr. Franjo Topić, prof. dr. Borislav Petrović, prof. dr. Ćazim Hadžimejlić, prof. dr. Enes Pelidija, prof. dr. Mehmed Gribajčević, prim. dr. Dubravko Horvat, prof. dr. Meliha Povlakić, dr. Nedim Ademović, prof. dr. Vjekoslav Gerc, prof. dr. Fra Luka Markešić /preminuo/, prof. dr. Kemal Dizdarević, prof. Fadila Memišević, prof. fra Petar Jeleč, prof. dr. Salih Fočo, prof. dr. Slavenka Vobornik, prim. dr. Savo Vlaški, prof. dr. Mustafa Hiroš, prof. dr. Fahrudin Kulenović.