Kultura
0

Jubilarni "Teatarfest" u Sarajevu od 12. do 19. maja

Sarajevo-x.com
U Sarajevu će se od 12. do 19. maja, održati deseti jubilarni "Teatarfest". Festival je internacionalno okupljalište teatarskih skupina koje svoj pozorišni izraz uobličuju izvan standardnih okvira. Ove godine Sarajevo će ugostiti pozorišne skupine iz Njemačke, Italije, Mađarske, Slovenije, Hrvatske i Srbije.

Interes festivala je prije svega usmjeren na autorske, kreativne i alternativne, projekte, te istraživanja u domenu režije, igre, pokreta, muzike i drugih elemenata teatarskog izraza kao i projekte koji istražuju nove prostore i medije.

"Teatarfest" je svojevrstan pregled tehničkih dosega, provjeravanje stečenih iskustava, međusobno prožimanje različitih teatarskih vizura i dostignuća te mjesto upoznavanja, ponude i razmjene sopstvenih teatarskih iskustava i dostignuća koja na bilo koji način mogu obogatiti stvaralački prostor drugih.

U okviru festivala tradicionalno se organizuju okrugli stolovi učesnika, gledalaca i kritike; teatarske radionice, koje nastoje razraditi i produbiti neka teatarska dostignuća; seminari na kojima će tatarski stručnjaci prenijeti svoja iskustva iz raznih elemenata teatarskog izraza; projekcije filmova koji govore o teatru itd.

Ulaznice za ovogodišnji festival mogu se kupiti u sarajevskom klubu "Sloga" ili na blagajnama pozorišta sat vremena prije predstave. Raspored predstava dostupan je na oficijelnoj stranici festivala www.tf.com.ba.