Od 15. do 31. oktobra
0

Jubilarni 50. teatarski festival MESS uz vrhunsku produkciju

FENA
Internacionalni teatarski festival MESS 2010, jubilarni, pedeseti po redu, koji će biti održan od 15. do 31. oktobra ove godine, najavljen je u subotu na pres-konferenciji u Sarajevu.

S naglaskom na jubileju, direktor Dino Mustafić najavio je ovu smotru kao pedesetogodišnji kontinuitet u kulturi, ne samo Sarajeva nego i cijele Bosne i Hercegovine, koja njeguje vrhunsku teatarsku produkciju internacionalnog sadržaja.

Prema njegovim riječima, bit će to relaksirajuće, svečarsko druženje s teatarskom umjetnošću, što znači da neće imati takmičarski karakter niti dodjelu nagrada najboljim autorima s obzirom na ovogodišnji značajni jubilej najstarije smotre ove vrste na Balkanu.

Novina je i što će festivalski program Future MESS, kao jedan od dosadašnjih unutrašnjih sadržaja, od iduće godine prerasti u posebni festival, ali propratni, uporedni sa "starim" te biti njegova "najjača opozicija" kako se slikovito izrazio Mustafić.

Cilj najavljenog novog projekta je da mladi stvaraoci i njihove predstave, među kojima ima i studentskih, dobiju priliku za posebno predstavljanje jer se među njima kriju umjetnici koje će publika viđati dugo i kasnije.

Dino Mustafić je na pres-konferenciji izdvojio u najavi ovogodišnjeg programa više autora i njihovih pozorišnih ostvarenja s evropskih i regionalnih prostora.

Među mnogima od njih su evropski reditelj Bob Wilson i predstava u kojoj on i glumi "Krapp's last tape" u izvedbi pozorišta Change Performing Arts, belgijski reditelj Matthias de Koning s pozorištem TG Stan i predstavom "Sauve qui peut", Čeh Viliam Docolomansky i njegova već nagrađivana predstava "Čakonica u izvedbi Farm in the cave pozorišta , "kao i Nijemac Frank Castorf s predstavom "Kean" i teatrom Volksbuhne Am Rosa Luxemburg Platz.

Od regionalnih umjetnika te njihovih ostvarenja, Mustafić je najavio između ostalih hrvatskog reditelja Boruta Šeparovića i predstavu u izvedbi Zagrebačkog kazališta mladih "Generacija 91-95.", zatim Slovenca Olivera Frljića i pozorište SMG Ljubljana s predstavom "Proklet naj bo izdajalec svoje domovine" te srbijansku rediteljicu Ivu Milošević s Ateljeom 212 i predstavom "Proslava".

Publika će vidjeti i prvu reprizu predstave srbijanskog Jugoslovenskog dramskog pozorišta "Elijahova stolica" u kojoj glavnu ulogu igra Maja Izetbegović.

Jubilarni 50. MESS će u okviru programa namijenjenog namlađoj publici imati između ostalih sadržaja nastup bosanskohercegovačkog Pozorišta mladih s predstavom Lajle Kaikčije "Crvenkapica na tačke, naopačke" te slovenačkog pozorišta SNG s prestavom "Pravljica o caru Saltanu" Nataše Matjašec Rošker.

U takozvanom festivalskom Off programu Dino Mustafić je najavio i filmske sadržaje te panel diskusiju "Otpor u umjetnosti" s učesnicima regionalnim autorima koji su otvorili osjetljive političke, socijalne i ekonomske teme u svojim sredinama.

Dio festivalskog programa bit će izveden u Zenici a organizatori će pokušati da jedan dio sadržaja naročito iz dječijeg programa bude izveden u sredinama u kojima nije tradicionalno razvijen teatarski život.

Sve predstave na jubilarnom MESS-u bit će titlovane na bosanski i engleski jezik.

Očekuje se između 600 i 700 učesnika, gostiju i novinara.

"Ovogodišnji festival ima na raspologanaju najmanji budžet dosad, oko 250.000 eura", rekao je Dino Mustafić na pres-konferenciji.