Kultura
6

Josip Pejaković izveo dijelove poznatih monodrama u Kamernom teatru 55

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
U okviru Festivala “Baščaršijske noći” večeras je u Kamernom teatru 55 održano "Veče s Josipom Pejakovićem". Doajen bh. glumišta izveo je dijelove iz svojih poznatih monodrama "Oj živote", "Ućerivanje", "On meni nema Bosne" i "Čo'jek na četiri noge".

Pozorišni hit "Ućerivanje" je nastavak kultne monodrame "Oj živote" koja je za vrijeme prikazivanja važila za veliki pozorišni događaj. Pejaković je ovu monodramu odigrao 3.000 puta, a gledalo ga je 850.000 ljudi.

Pejaković je određeni period bio pjevač travničke rock grupe Veziri, nakon čega ga je zamijenio Sead Memić Vajta. Nakon toga se posvetio glumi te je odigrao nekoliko uloga u amaterskom pozorištu u Travniku, a poslije je otišao u Sarajevo, gdje je ubrzo postao omiljen kod publike i kritičara.

Proslavio se monodramama: "On meni nema Bosne", "Oj živote" i "O, izbjeglice", "Postupi po naređenju" itd. Igrao je manje, ali zapažene uloge u televizijskim serijama i filmovima poput: "Osma ofanziva", "Gluvi Barut" (Bahrudin Čengić, 1990), "Savršen krug" (Ademir Kenović, 1997.) i dr.

U Sarajevu je završio Dramski studio u klasi Kaće Dorić i Josipa Lešića, a diplomirao je ulogom Tuzenbaha u predstavi "Tri sestre Čehova" i ulogom Filtosa u "Koncert u jajetu Arbala", u režiji Kaće Dorić. Bio je i stipendista Narodnog pozorišta Sarajevo u kojem je proveo svoj profesionalni radni vijek.

U plodnoj umjetničkoj karijeri ostvario je veliki broj uloga, a dobitnik je i brojnih nagrada od kojih se izdvajaju Zlatna kolajna na Zemunskom festivalu 1974. (Oj živote), Sterijina nagrada 1977. (Omer-paša Latas), Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva 1974., Nagrada ZAVNOBIH-a za životno djelo 1991., Nagrada Udruženja dramskih umjetnika BiH, kao i niz stručnih priznanja za uloge na Festivalima u Jajcu i Brčkom.

Napisao je nekoliko monodrama i filmskih scenarija, od kojih su najznačajniji: "Oj živote", "On meni nema Bosne", "Ljudski faktor", TV film "Kuća pored puta" koji je nagrađen na konkursu TV Sarajevo 1979. godine.

Značajne uloge u predstavama: Kome zvona zvone, Kuća oplakana, Višnjik, Braća Karamazovi, Tri sestre, Woyzeck, Sprovod u Theresienburgu, Veliki vezir, Hasanaginica, Princip G, Balkon, Omer-paša Latas, Kralj Lear, Tvrđava, Legenda o Ali-paši, Prvi put s ocem na izbore, Dugo putovanje u noć, Mortal kombajn, Hamlet u selu Mrduša Donja ili Hamlet zna što narod ne zna… Od 2001. do 2003. godine obavljao je dužnost direktora Drame u Narodnom pozorištu Sarajevo. Prvak je Drame Narodnog pozorišta Sarajevo.