Kultura
0

Jacqueline Stevens u Mediacentru, Sarajevo - 21.01.04.

Klix.ba
Jacqueline Stevens (USA), politička teoretičarka i aktivistkinja održat će u srijedu, 21. januara 2004. godine u Mediacentru u Sarajevu (Kolodvorska 3), predavanje na temu "Reprodukcija države i sociobiološka estetika".

Predavanje će početi u 20.00h, ulaz je besplatan, a predavanje će se održati na engleskom jeziku. Predavanje organizira mreža medijskih centara a.network (http://www.anetwork.org), UG Košnica i Mediacentar Sarajevo u sklopu programa Kultura novih medija, te uz podršku ProHelvetia.

Stevens istražuje načine kako politička društva koriste genetski uvjetovane predispozicije svojih subjekata radi reprodukcije samog političkog društva. Ona kroz prizmu antropologije, istorije, političkih nauka, sociologije i kulturoloških i etničkih studija analizira kako se postmoderno političko društvo (re)konstituira kroz obrazce intergeneracijske asimilacije nasljednih i teritorijalnih rodnih prava u (bio)političku strukturu.

Kako doživljaj etniciteta zavisi od invokacije prošlog, sadašnjeg ali i budućege političkog društva? Kako je intelektualna zajednica zadnjih 40 godina pogrešno interpretirala Nietzcheovu Genealogiju Morala? Koje mogućnosti pružaju novi mediji za participaciju i aktivizam kao reakcije na institucionalno nasilje?

Ovo su samo neka od pitanja koje postavlja autorica u situaciju koja kroz kritičko iščitavanje Nietzchea, Foucoulta i Deleuza (On the Morals of Genealogy – Jacqueline Stevens) kreira njenu kritičku oštricu usmjerenu prema globalnom kapitalizmu.

Kao pokretač i direktor projekta AgoraXchange (www.agoraxchange.net), Stevens opisuje političke i umjetničke mogućnosti koje omogućuje korištenje online distributivnih mreža za dizajniranje nove globalne političke igre, koja bi simulirala planet na kojemu vlade ne potiču ratove ili toleriraju ekstremno siromaštvo.

AgoraXchange, kroz promociju OpenSource software-a, online P2P kolaboracije i razmjene, provocira i napada konvencije koje ograničavaju prava na propitivanje i kritiku globalnog kapitalizma i njegovih demokratskih institucija.

Stevens, referirajući u svom radu kako na poststruktralističku diskurzivnu praksu, tako i Freudovsku kultivaciju nagona smrti dovodi u pitanje svrsishodnost današnje percepcije nacije, obitelji i religije kao vezivnog tkiva društva.

www.jacquelinestevens.org