Šta smo čitali u 2011.
0

"Ja, mahaluša", "Sloboda" i "2666" najprodavanije knjige

Piše: A. Džaferović
Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com
I u vrijeme krize, ali i novih medija, poput interneta, kada su nam nadohvat ruke sve informacije, knjiga uspijeva pronaći put do ljubitelja dobrog štiva. Neke od najtraženijih knjiga u sarajevskim knjižarama prošle godine bile su: Ja, mahaluša, Sloboda, 2666 te sva djela iz trilogije Millenium.

Izdavačka kuća Buybook uspješno je ostvarila svoj izdavački plan za 2011. godinu.

"Među najprodavanijim novim naslovima možemo izdvojiti svjetske bestselere: Jedan dan (David Nicholls), Sloboda (Jonathan Franzen) i Keltov san (Mario Vargas Llosa). Dva najprodavanija naslova u prethodnoj godini su remek-djelo čileanskog autora Roberta Bolaña, 2666 i novo dopunjeno izdanje knjige Bosna: Kratka povijest, Noela Malcolma. Od domaćih autora najviše pažnje privukao je roman Faruka Šehića Knjiga o Uni, koji je nedavno objavljen u našoj biblioteci Savremena bh. književnost. U našoj biblioteci Populis koju smo započeli u 2011. objavljeni su neki od najpopularnijih i najčitanijih svjetskih naslova. U ovoj biblioteci sa popularnom cijenom od 8 KM, najprodavanije su bile knjige Elizabeth Gilbert Jedi, moli, voli te knjige U dobru i zlu i Snijeg Orhana Pamuka, a potom i Dan Brownov roman Anđeli i demoni'', kaže za Sarajevo-x.com Ida Hamidović, urednica Buybooka.

Nura Bazdulj Hubijar najprodavaniji autor

Švedski autor Stieg Larsson i njegova trilogija Millenium među najprodavanijim su naslovima TKD Šahinpašić u protekloj godini. Tražena su bila i djela Gordane Kuić Miris kiše na Balkanu i Cvat lipe na Balkanu, kao i oba nastavka knjiga kratkih priča Ja, mahaluša, Indire Kučuk Sorguč.

"Najprodavaniji autor u našim knjižarama je bila Nura Bazdulj Hubijar, čijih je 15 djela u izdanju naše kuće prodato u više od 4.000 primjeraka", kaže Ajdin Šahinpašić, zamjenik direktora TKD Šahinpašić.

Indira Kučuk Sorguč i njena "Mahaluša" najtraženije su bile i u knjižari Sejtarija. Osim ove, čitatelji su najviše kupovali knjige Biseri mame Roze Evgenije Šefkić Poltoradnje, Kuća imama Kadera Abdolaha i 1.000 sjajnih sunaca Khaleda Hosseinija.

U knjižari VBZ Sarajevo najprodavanije knjige u 2011. su bile: Sloboda (Jonathan Franzen), 50 klasika psihologije (Tom Butler-Bowdon), Žene koje trče s vukovima (Clarissa Pinkola), Škola života (Bruno Šimleša), Bog nije velik (Christopher Hitchens), Snijeg (Orhan Pamuk)...

Skromni planovi za 2012.

Ekonomska kriza i loša materijalna situacija izdavačima ne dozvoljavaju velike planove.

"Planovi za sljedeću godinu su nam veoma skromni jer nam situacija u zemlji i na tržištu nije nimalo naklonjena. Ono što trenutno pripremamo i što ćemo objavljivati do sajma u aprilu su knjige: Kafka na žalu (Haruki Murakami), Leon afrikanac (Amin Maalouf), Slučaj Aziz-bega (Ayfer Tunc), Vila (Ayfer Tunc), Zbogom Sarajevo (Atka Reid i Hana Schofield), Laku noć grade i Puno pozdrava s mjeseca (Marsela Šunjić), Zanat slobode: Otkriće vlastite volje (Peter Bieri). Naša firma će, kao i do sada, biti suorganizator sajma knjiga u Skenderiji te VIII zimskog salona knjige u Collegium Artisticumu. Na sajmu u aprilu planiramo napraviti veliku promociju serijala Vještica Winnie, kao i djela Ja, mahaluša", otkriva Šahinpašić.

Ni direktorica IK Sejtarija, Jasmina Sejtarija, nije optimistična.

"Ne mislim da ćemo nešto novo moći uraditi. Inače, mi radimo velike projekte kao što je 2010. bila Fotomonografija BiH, a za takve projekte potrebno je i nekoliko godina. Što se tiče 2012. imamo planova, ali sumnjam da ćemo ih moći ostvariti", kaže Sejtarija.

"Tigrova žena" uskoro u Buybooku

Buybook, s druge strane, ima već spreman plan za godinu koja je nastupila.

"Već počekom godine naši čitatelji imat će priliku čitati neke od novih naslova koje imamo u pripremi, kao što su nagrađivani roman Tigrova žena, američke autorice bosanskog porijekla Tee Obreht, novi roman Kadera Abdolaha Kralj, zatim posljednji roman Isabele Allende Otok ispod mora. Nešto posebno što imamo izdvojiti za naše čitetelje je roman Američki derviš, koji će odmah po objavljivanju na engleskom jeziku u januaru, biti objavljen i na našem jeziku. Počekom godine konačno izlazi i bosanski prijevod Da Vincijevog koda. Buybook će i dalje pratiti zahtjeve svojih vjernih čitatelja, ljubitelja knjige, i u novoj 2012. godini pripremiti mnoštvo novih naslova i iznenađenja", ističe Ida Hamidović.