Kultura
0

Izložba radova Amele Hadžimejlić u galeriji Collegium Artisticum

FENA
"U potrazi za fatamorganom kafane u raju" naziv je izložbe radova akademske grafičarke Amele Hadžimejlić koja će biti otvorena u četvrtak, 23. februara u Galeriji Collegium artisticum, u okviru programa Festivala "Sarajevska zima".

Autorica Amela Hadžimejlić istaknula je Feni da je riječ o njenom konceptualnom radu, koji je multimedijalan.

"Izlažem fotografije iz mog života, ne koje sam fotografisala, već one iz mog djetinjstva do danas, uz oslikane naočale kroz koje se gledaju te fotografije, kao i videorad", kazala je ona.

Naglašava da ovim radom, iako se publici do sada predstavljala najviše klasičnom grafikom i klasičnim grafičkim izrazom, na određeni način ipak nije odstupila od svoje likovnosti.

Kustosica Galerije Collegium artisticum Branka Vujanović ističe Feni da se svijet mijenja u zavisnosti od načina na koji posmatramo. Promjenom percepcije mijenjamo svijet i sebe u svijetu.

"Izložba Amele Hadžimejlić poziva posmatrača da isprobava različite vizure i otkriva sopstvene vizije. Na naočare raznovrsnih oblika i dioptrija umjetnica aplicira forme i boje koje je upotrebljavala u svom prethodnom opusu vezanom pretežno za grafičke dicipline, tako da bismo njen ludički i eksperimentalni pristup u ovom djelu mogli okarakterisati kao "grafiku u proširenom polju", navodi ona.

Vujanović potcrtava da autorica, kombinujući interaktivni pristup koji aktivira posmatrača s fotografskom hronikom sopstvenog života, postavlja pitanje objektivnosti fotografije i ambivalentnosti pogleda.

Amela Hadžimejlić je rođena 1969. u Ljubljani. Diplomirala je na Odsjeku grafike 1993. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Od 1996. do 1998. je pohađala i završila postdiplomske studije u klasi akademika Dževada Hoze te stekla zvanje magistra grafike na ALU Sarajevo.

Do sada je imala 21 samostalnu izložbu u zemlji i inostranstvu, dobitnik je sedam nagrada i učestvovala je na više od 150 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu, internacionalnih, selektivnih grafičkih i ex-libris bijenala i trijenala.

Njeni radovi se nalaze u 19 umjetničkih kolekcija, muzeja i galerija izvan BiH. Član je Udruženja likovnih umjetnika BiH od 1996. godine. Radi kao profesor na Odsjeku grafike ALU u Sarajevu.

Izložba će biti otvorena do 7. marta.