Kultura
68

Izložba Milomira Kovačevića Strašnog "Djeca u ratu, godine strašnog djetinjstva"

Klix.ba
Foto: Milomir Kovačević
Foto: Milomir Kovačević
U petak, 11. marta s početkom u 20 sati, u Umjetničkoj galeriji BiH bit će otvorena izložba fotografija Milomira Kovačevića Strašnog pod nazivom "Djeca u ratu Sarajevo 92-95, godine strašnog djetinjstva".
Foto: Milomir Kovačević Strašni
Foto: Milomir Kovačević Strašni

Sarajevski fotograf s pariškom adresom Milomir Kovačević Strašni nezvanični je dobitnik Šestoaprilske nagrade.

Milomir Kovačević Strašni predložen je za ovogodišnjeg dobitnika Šestoaprilske nagrade. I iako ova odluka još uvijek nije zvanična, sve su prilike da će upravo on dobiti ovo priznanje. Šestoaprilska nagrada se dodjeljuje istaknutim pojedincima, grupama i kolektivima za značajna ostvarenja i izuzetne uspjehe u radu, postignute u svim područjima političkog i društvenog života.

Milomir Kovačević Strašni je rođen 1961. godine. Fotografijom se počinje baviti sa 17 godina u Univerzitetskom foto-klubu CEDUS. Članom ULUPUBiH-a postaje 1989. godine.

Od samog početka njegov opus posvećen je životu na ulicama, kao i kulturnim događanjima u Sarajevu, a devedesetih postaje jedan od najzapaženijih foto-hroničara novije historije Sarajeva.

Početkom devedesetih Kovačević svjedoči dubokim društvenim promjenama u zemlji: odumiranje jednog sistema – epohe komunizma i stvaranje novog. U tom periodu nastaju serije posvećene prvim demokratskim izborima, stranačkim mitinzima, stvaranju novih partija, nove vlasti, mirovnim manifestacijama… Paralelno bilježi i svakodnevni kulturni, politički i sportski život grada.

Početkom ’92, on prati izbliza sve ono po čemu će Sarajevo tragično biti poznato u cijelom svijetu. Iz dana u dan on sa svojim aparatom svjedoči o životu opkoljenog grada iznutra. Njegove fotografije se drastično razlikuju od fotografija stranih kolega. Dok su oni vrebali da na što bizarniji način uhvate smrt, on je bilježio život i otpor tom teškom vremenu. U tom haosu pokušavao je da stvori, makar na fotografijama, nešto skladno i vizuelno čisto.

U tom periodu nastaje više foto-serija: Tito in War, No Name, Ase leži, Ratna arhitektura… Autor je više ratnih izložbi u Galeriji Collegium Artisticum i Galeriji Obala.

Godine 1995. godine odlazi u Pariz i tamo, u novoj sredini, nastavlja svoju fotografsku i izlagačku aktivnost.

Za svoj rad dobitnik je mnogih priznanja, a posljednje je od Predsjednika Francuske države gdje je proglašen Vitezom sa zaslugama za svoj fotografski rad i angažman.