Kultura
83

Izložba Dženana Hadžihasanovića Cvikija u Zvonu

Klix.ba
U cafe galeriji Zvono u subotu, 22. marta, u 21 sat bit će upriličeno otvaranje izložbe "Hands of Time" Dženana Hadžihasanovića Cvikija.

Dženan Hadžihasanović suosnivač je jedine bosanskohercegovačke bodypaint grupe Color Crew, koja je nastala, ne samo sa ciljem promocije ove vrste umjetnosti, već i slanja jasnih poruka vezanih za brojne društvene anomalije u našoj zemlji poput performansa "Tri majmuna", koji je između ostalog izveden i u Zvonu, kada su Dženan Hadžihasanović, Emina Huskić i Emir Mutavelić željeli ukazati na besmisao sistema u kom vlada tročlano predsjedništvo i nacionalni ključ.

Hadžihasanović je završio je studij slikarstva na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Učestvovao je na brojnim međunarodnim i domaćim umjetničkim projektima, u posljednje vrijeme najčešće sa performansom 'Razveselite vaše u tuđini' po ideji Jusufa Hadžifejzovića. Dobitnik je niza priznanja, između ostalih i nagrade Sedam Sekretara Skoja koju dodjeljuje multimedijalni umjetnik Marko Brecelj.

Na postavci "Hands of Time" publika će imati priliku vidjeti slike nastale prema fotografijama koje ilustruju posljednjih 120 godina u Sarajevu, od dočeka Franza Ferdinanda do Bebolucije, odnosno protesta za jedinstveni matični broj.