Autora Semira Avdića
18

Izložba "4 UNSEEN" motiviše na problematiziranje tabu tema

L. P.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
U Historijskom muzeju u Sarajevu večeras je upriličeno otvorenje izložbe "4UNSEEN", autora Semira Avdića.

Istakavši da trenutna situacija stvara probleme mnogim osobama, a iznad koje se umjetnici, zahvaljujući samoj umjetnosti, izdižu, autor izložbe kazao je da je ovim projektom pokušao spojiti estetiku koju je gajio poznati sovjetski režiser, Sergej Parajanov sa našim stećcima.

"U pitanju je kreativno putovanje kroz raznorazne svjetove koji su se, na neki način, dotakli i zaljubili", ističe Avdić.

Njegovi radovi nastajali su prethodnih godina te su izlagani na mnogobrojnim manifestacijama, a jedna od njih je i mostarski Street Art festival.

"Meni je kao autoru bitno da otvaram pitanja, odnosno da nagnam građane da problematiziraju teme o kojima ponekad nerado govorimo. Jedan od radova nastao je i za vrijeme samoizolacije. Tehnika koju sam preferirao bila je kolaž, a koristio se sav materijal koji se može reciklirati", dodaje Avdić.

"4UNSEEN" ili "Četiri neviđena" podrazumijeva četiri rada koja do sada nisu izlagana, ali se konačno "viđaju", stapaju se u blizak susret svjetova koji se mire, upoznaju zaljubljuju i stvaraju konačnu sliku svijeta čiji je cilj suživot. Ideja suživota se provlači kroz estetiku suprematizma, analognih kolaža i ostalih materijala pogodnih za reciklažu.