Nacionalni spomenik
6

Izdvojeno 10.000 KM za zaštitu drevnog mezarja kod Ustikoline

E. A.
Presjeka
Presjeka (Foto: Klix.ba)
Vlada BPK Goražde izdvojila je 10.000 KM za uređenje muslimanskog mezarja na lokalitetu Presjeka na području Ustikoline.

Podsjetimo, ovaj je lokalitet 2004.godine proglašen nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine, a sredstva su neophodna za zaštitu mezarja od devastacije, pa će dio biti utrošen za sanaciju i izmještanje putne komunikacije koja prolazi kroz samo mezarje, a dio za izgradnju Musale.

"Odobrili smo sredstva Medžlisu Islamske zajednice Foča u Federaciji Bosne i Hercegovine kako bi se sanirao put koji prolazi kroz mezarje, a koji je aktivan od 1989. godine. Smatramo da nije primjereno da putna komunikacija prolazi kroz mezarje I potrebno je da se izvrši izmještanje putne komunikacije. Podržali smo i projekat Općine Foča FBiH za izgradnju puta u dužini od 850 metara na drugoj lokaciji kako bi se ova prestala koristiti", kaže Aida Obuća, premijerka BPK Goražde.

Presjeka (Foto: Klix.ba)
Presjeka (Foto: Klix.ba)

Izgradnja Musale na Presjeci je projekat vrijedan podrške i viših nivoa vlasti. Naime, mezarje se prostire na blizu 20 duluma zemlje, a na ovom prostoru mogu se pronaći i nišani iz osmanlijskog perioda. Riječ je o jednoj od najfascinantnijih nekropola u Bosni i Hercegovini, a lokalitet u vlasništvu Islamske zajednice i bogato kulturno naslijeđe pečatom države do prije tri godine bilo je tek formalno zaštićeno.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Ustikolina Edib ef. Efendić ističe da je lokalitet Presjeke bio bukvalno zarastao u šumu.

"Ovo područje je prvo i najstarije muslimansko mezarje u Bosni i Hercegovini i predstavlja ličnu kartu Bošnjaka. Ovdje su Bošnjaci ukopavani prije dolaska Osmanlija i dugo vremena je država vodila brigu o ovom području, međutim nikada ništa ozbiljno nije poduzeto ovdje kako bi se zaštitio ovaj prostor i ovo je dovedeno u fazu raspadanja. Mi se sada borimo da to sačuvamo od daljeg propadanja i cilj nam je da ovo kroz nekoliko godina dobije svoje prave konture i da bude prostor koji će posjećivati mnogi stanovnici Bosne i Hercegovine. Ovo je izuzetno važno za cijelu Bosnu i Hercegovinu u duhovnom planu, a ujedno predstavlja jednu izuzetno atraktivnu turističku lokaciju. Mišljenja smo da će ovdje doći puno svijeta da vidi ovaj lokalitet", ističe ef.Efendić.

Presjeka (Foto: Klix.ba)
Presjeka (Foto: Klix.ba)

Mezarje za koje se pretpostavlja da datira iz polovine 15. stoljeća, desetak ili 20 godina prije dolaska sultana Mehmeda II Fatiha u Bosnu, kroz dugi vremenski period uništavano je iz različitih razloga, namjerne devastacije, uzimanja suvenira, ili i iz neznanja.

Za ovo mjesto veže se i predaja da se upravo tu dogodila bitka za Bosnu između sultanove i vojske bosanskoga hercega Stjepana Kosače. Prema predanju, vojske su se "presjekle" i otuda vjerovatno dolazi toponim Presjeka. Pretpostavke su i da je na Presjeci bila džamija čijih tragova više nema.