Kultura
0

Izabrani finalisti konkursa za najboljeg mladog umjetnika 2006. - ZVONO

FENA
Centar za Savremenu umjetnost, Sarajevo u saradnji sa Fondation for Civil Society i Trust for Mutual Understanding iz New Yorka, osnovao je Godišnju nagradu za mlade likovne umjetnike do 35 godina starosti – ZVONO.

Godišnja nagrada za mlade likovne umjetnike BiH nazvana po grupi ZVONO, znači prevazilaženje diskontinuiteta u umjetnosti u BiH s jedne strane i želju organizatora da podstakne i stimuliše inovativne umjetničke prakse danas.

Nagrada za mlade likovne umjetnike BiH dobila je ime po grupi ZVONO, osnovanoj 1982. godine (Aleksandar Bukvić, Sadko Hadžihasanović, Narcis Kantardžić, Sead Čizmić, Biljana Gavranović i Kemal Hadžić). Članovi grupe, tek svršeni studenti Likovne akademije, počinju djelovati iz sarajevskog kafea ZVONO, čime inaugurišu novu umjetničku praksu van postojećih institucija sistema umjetnosti toga vremena i na način do tada nepoznat i nepriznat u našoj umjetničkoj sredini.

Aktivnost grupe ZVONO predstavlja najradikalnije ponašanje na umjetničkoj sceni Bosne i Hercegovine do početka rata 1992. kada većina članova napušta zemlju.

Žiri u sastavu: Janka Vukmir (Zagreb), predsjednica žirija, Tadej Pogačar (Ljubljana), Damir Nikšić (Sarajevo), Nenad Malešević (Banja Luka) i Dunja Blažević (Sarajevo), održao je 24. juna 2006. godine sjednicu na kojoj su od ukupno 40 pristiglih aplikacija izabrana 4 umjetnika-finalista:

  • Andrej Đerković
  • Lala Raščić
  • Mladen Miljanović
  • Šejla Kamerić

Izložba ovih umjetnika na kojoj će biti izabran dobitnik nagrade ZVONO, biti će održana krajem mjeseca avgusta u Banja Luci, u saradnji sa organizacijom Protok.

Nagrada ZVONO podrazumijeva stipendiju-šestonedjeljni boravak (residency) u Njujorku, kao i samostalnu izložbu (po povratku iz SAD-a) u Umjetničkoj galeriji BiH.