Kultura
0

Indijski film na sutrašnjem repertoaru "Sarajevske zime"

FENA
Otvaranje ciklusa indijskog filma čini sutrašnji repertoar XXIII internacionalnog festivala "Sarajevska zima".

Tako će u UNITIC-u u 17.00 sati ovaj ciklus biti otvoren razgovorom o indijskom filmu, koji će moderirati predavačica indijskog filma na Univerzitetu u Amsterdamu Rada Šešić.

Program koji nosi naziv "Od Bollywooda do autorskog indijskog filma – Namaskar!" počet će projekcijom filma "Gospodin i gospođa Iyer" rediteljice Aparne Sen u UNITIC-u u 18.00 sati.

Glumica i rediteljica Aparna Sen u ovom ostvarenju progovara o političkim problemima zemlje. Tenzija između nacionalnista Hindusa i muslimana eskalirala je u Indiji 1992. kada je srušena džamija u Ayodyi, mjestu za koje konzervativni Hindusi tvrde da je mjesto rođenja Boga Rame. U ulogama naslovnog para pojavljuju se danas najveće mlade zvijezde indijske kinematografije Rahul Bose i rediteljicina kćerka Sen Sharma.

Indija je jedina zemlja na svijetu koju nije ugrozio Hollywood. Tamo se i danas u 90 posto kina prikazuje isključivo domaći film, rađen na specifičan i vrlo inventivan masala način. Godišnje se proizvede oko 800 do 1.000 igranih filmova, a prosječna dužina filma je oko tri sata.

Domaći gledaoci obožavaju svoj film i dnevno kina posjećuje čak 12,5 miliona gledalaca (Indija ima oko 13.500 kinodvorana). Čak 600 časopisa posvećeno je filmskoj industriji. No, indijski film uspio se nametnuti i zapadnom svijetu te se tako, od nominacije filma "Laagan" za Oscara u godini kada je pobijedio upravo bosanski film "Ničija zemlja", indijska produkcija sve je prisutnija na festivalima u Cannesu, Berlinu i Veneciji.