Kultura
0

Ibrahim Spahić počasni građanin grada Montorio al Vomanoa

FENA
Ibrahim Spahić
Ibrahim Spahić
Predsjednik Međunarodnog centra za mir (IPC) Ibrahim Spahić 25. septembra će biti proglašen prvim počasnim građaninom grada Montorio al Vomano u italijanskoj provinciji Teramo, regija Abruzzi.

U obrazloženju te odluke navodi se da će Spahiću takva titula biti dodijeljena zbog njegovog doprinosa miru, slobodi i interkulturalnom dijalogu.

Datum proglašenja odnosi se na dan kada je 1943. godine italijanski pokret otpora u Drugom svjetskom ratu izvojevao prvu pobjedu nad nacističkom vojskom, čemu su doprinijeli mnogi građani tog grada i cijelog regiona.

"Ova nagrada mi predstavlja veliku čast, jer je to priznanje koje pripada svim antifašistima u BiH. Posebno me raduje što dolazi u vrijeme kada sam dobio Šestoaprilsku nagradu Grada Sarajeva", kazao je Spahić Feni, komentirajući vijest o proglašenju počasnim građaninom.

Ocijenio je da je to priznanje vezano za ono čemu je posvetio cijeli život - borbi za mir, interkulturalnom dijalogu, prevenciji konflikata, te slobodi.

"Ovo priznanje je ujedno promocija Sarajeva u svijetu, drugačijeg života i poštivanja drugačijeg te predstavlja jedan eho s juga Italije, kraja u kojem se slavi život, sloboda i mir te poštuju ljudi", istaknuo je on.

Spahić će povodom ovog proglašenja učestvovati na prvom festivalu "Mediterranean Emergencies", koji kroz kulturne i umjetničke projekte promovira kulturu mira i slobodu, a bit će održan u 18 gradova regije Abruzzi.