Kultura
19

Ibrahim Spahić: Građani svijeta graditelji mira i solidarnosti u Sarajevu

Klix.ba
Ibrahim Spahić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ibrahim Spahić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ibrahim Spahić, predsjednik Međunarodnog centra za mir i predsjednik Nacionalnog komiteta za mirovni susret, izrazio je dobrodošlicu učesnicima iz BiH i svijeta na Peace Event Sarajevo 2014. koji će se održati od 6. do 9. juna 2014. u Sarajevu pod motom "Dođi, učestvuj, stvaraj!"

"Svaka učesnica i svaki učesnik (očekuje se oko 1.200 učesnika/ca) nisu samo naši bliski i daleki susjedi već naši sugrađani u danima u kojima ćemo dijeliti mir i solidarnost, povijesna iskustva i današnje tragične posljedice ratova i elementarnih nesreća. Za posvećene miru i slobodi svakodnevna su iskušenja u njihovom građenju i oduvijek od posebnog značenja, ne samo za vlastiti život i opstanak već i za život i opstanak, čovječanstva. Univerzalne vrijednosti mira, slobode i solidarnosti su temelj ne samo moderne civilizacije već i održivosti naše planete Zemlje i razumnog korištenja njenih resursa i zaštita njenog biodiverziteta", kazao je Spahić.

Dodao je da je kultura mira i raznolikosti osnova za drugačije razumijevanje ljudskih prava i sloboda, u svakom dijelu svijeta jer, po prirodi stvari, opire se svakoj represiji, nasilju i narušavanju fizičkog i duhovnog integriteta čovjeka i njegove zajednice.

"Sarajevo dočekuje građane svijeta graditelje mira kao saputnike i sapatnike. Kroz cijelu svoju historiju nad gradom i njegovim stanovnicima vršilo se nasilje. Uprkos tome, kao i u mnogim dijelovima svijeta, duh građanske hrabrosti nikada nije napustio Sarajevo. Sarajlije su uvijek nalazile načina da gospodski i dostojanstveno prežive i obnove kreativnu energiju stvaranja, zajedno sa Sarajevom, gradom koji i svoje putnike namjernike dočekuje sa tradicionalnim gostoprimstvom", izjavio je Spahić.

Pozvao je sve građane glavnog grada BiH da dođu, učestvuju i sarađuju.