Kultura
31

Humor je odraz inteligencije: "Koncert ptica" u Kamernom teatru 55 10. decembra

Klix.ba
U Kamernom teatru 55 u subotu, 10. oktobra bit će izvedena predstava ''Koncert ptica'', rađena po tekstu Dževada Karahasana.

Humor je odraz inteligencije, a smijeh je odlika intelektualno razvijenih oblika života, u našem slučaju – ptica. Od Gavrana koji drži političke govore, do Sove koja čita "Šumske novosti". Humor je dijamant za koji se nekada mora malo i zaprljati. Per aspera ad astra, a smijehom do suza...

Tekst je napisan kao svojevrsna parodija kojom autor na jedan vrlo rafiniran način ismijava ljudsku sujetu, želju za vlašću, kao i samu srž ljudskosti, koja, ogoljena i razotkrivena, ostaje isprazna, tašta i okrenuta sebi.

Na 30. Susretima kazališta/pozorišta BiH u Brčkom predstava je osvojila sljedeće nagrade: Tatjana Šojić – Grand Prix Susreta za najbolju žensku ulogu, Adisa Vatreš – nagrada za kostim i Dževad Karahasan – nagrada za najbolji dramski tekst bosansko-hercegovačkog savremenog pisca.

Režiju predstave potpisuje Aleš Kurt, a dramarturg je Vedran Fajković. Uloge tumače: Tanja Šojić, Mirsad Tuka, Senad Alihodžić, Amar Selimović i Aida Bukva.

Ne preostaje vam ništa drugo, nego da dođete u Kamerni teatar 55 u subotu, 10. decembra u 20:00 sati i sami se uvjerite u maštovitost ove predstave.