Međunarodni projekt
1.5k

Hor Opere NPS iz karantina izveo Beethovenovu "Odu radosti"

E. Sk.
Hor Opere Narodnog pozorišta Sarajevo ostvario je saradnju s Bečkim simfonijskim orkestrom "The New Symphony Vienna" u okviru obilježavanja 250. godišnjice rođenja Ludwiga van Beethovena.

Na poziv Giuseppea Terza, šefa i dirigenta orkestra "The New Symphony Vienna", Hor Opere Narodnog pozorišta Sarajevo priključio se snimanju dionica poznatog Beethovenovog djela "Deveta simfonija-Oda radosti" i na taj način učestvovao u nastanku prigodnog videa snimljenog u kućnim uslovima i u vremenu pandemije koronavirusa.

Ovaj međunarodni projekt, kojem se Narodno pozorište Sarajevo rado odazvalo, još je jedan dokaz da umjetnost i kultura ne poznaju granice i da je muzika univerzalni jezik koji ovaj svijet čini ljepšim i humanijim mjestom za življenje.

"U ovom vremenu karantina i nemogućnosti zajedničkog muziciranja, Beethovenovom muzikom želimo virtualnim putem prenijeti poruku zajedništva i prijateljstva, udahnuti nadu i dati snagu svima, što je jedna od neprikosnovenih zadaća umjetnosti", poručuju iz NPS.