Kultura
11

"Hommage Jeanne-Claude i Christo" Seada Čizmića u Zvonu

Klix.ba
Sead Čizmić
Sead Čizmić
"Hommage Jeanne-Claude i Christo", naziv je izložbe Seada Čizmića koja će 18. jula u 21 sat biti otvorena u sarajevskoj kafe-galeriji Zvono.

Novi radovi Seada Seye Čizmića koji će biti predstavljeni u Zvonu hommage su umjetničkom i emotivnom paru Jeanne-Claude i Christo, poznatim po umotavanju i pakovanju velikih zgrada poput Pont Neufa ili Reichstag, monumentalnim instalacijama privremenog karaktera i činjenici da nikada nisu prihvatali narudžbe već sami finanisirali iznimno skupe intervencije u prostoru dajući postojećem novu dimenziju, mijenjajući percepciju uobičajenog.

Polazeći od toga da ne postoji istina već paket koji konzumiramo, sa bojom mašne u zavisnosti od vrste koju sadržaj predstavlja, Čizmić svojim radovima, posvećenim kreativnom dvojcu, daje novu, socijalnu dimenziju, pokazujući kako kristoovska izmijenjena stvarnost dobija novo značenje kad umjesto objekata platnom omotamo ljude u istom nastojanju da se oblikom, kao suštinom umjetničkog, u njihovom slučaju prekrivenim, dolazi do nove vizuelne istine.

Na izložbi u Zvonu posjetitelji će imati priliku pogledati i radove koji se naslanjaju na prethodno predstavljene u ovoj kafe galeriji koje je autor objedinio pod nazivom "In god, money and guns we trust", ukazujući na dominaciju materijalnog i pisanje historije u ime boga, za novac i pomoću oružja.

U Ameriku, gdje su između ostalog Jeanne-Claude i Christo postavili instalaciju "Kapija", koja je New Yorku donijela dobit od 254 miliona dolara i privukla više od pet miliona posjetilaca, Sead Čizmić je stigao prije nešto manje od dvadeset godina. Odlasku u Ameriku prethodio je intenzivan umjetnički angažman u rodnom Sarajevu u kojem je završio Školu primijenjenih umjetnosti i Likovnu akademiju (Odsjek slikarstvo), gdje je i magistrirao 1986 godine. Svoj rad samostalno i na kolektivnim izložbama predstavio je diljem Evrope i Amerike. Jedan je od osnivača likovne grupe "Zvono". Osvajao je brojne nagrade a njegova djela nalaze se u kolekcijama bosanskohercegovačkih, jugoslovenskih i američkih galerija i muzeja.

Pedagoški rad započeo je u sarajevskoj Srednjoj školi primijenjenih umjetnosti, potom u ovkviru Škole slikanja koju je pokrenuo sa članovima Zvona, a nastavio je u San Diego City Schools i u vlastitom J5 Art studiju u Americi.

Danas sa porodicom živi i radi u San Diegu (California).