Autora Marka Frančeševića
111

Historijski muzej BiH: Sutra otvorenje izložbe "Brave New World"

L. K.
U Historijskom muzeju će 17. jula 2020. u 18:00 sati biti otvorena izložba "Brave New World" skulptora . Izložba će biti realizirana kroz Ljeto u muzeju, kojim će Historijski muzej BiH dati priliku mladim kreativcima iz Bosne i Hercegovine da u muzejskom prostoru predstave svoje ideje.

"Historijski muzej BiH, iz želje da afirmiše mlade, nudi prostor za predstavljanje izložbi, radionica, filmova i knjiga. Ljeto u muzeju je manifestacija HMBIH, koja različitim aktivnostima promovira naslijeđe i pretvara muzej u nezaobilaznu ljetnu destinaciju. Pandemija je izmijenila sliku svijeta, pa i koncept muzejskih programa. U skladu sa vizijom otvorenosti HMBIH prema lokalnoj zajednici, predlažemo da ljeto 2020 godine bude prilika da kroz muzej čujemo glasove mladih i da se podsjetimo koje priče čuvaju domaći muzeji", pojasnili su iz Historijskog muzeja BiH.

Izložba Marka Frančeševića propituje odnos savremenog svijeta prema prošlosti i društvenim vrijednostima koje se pojavljuju kroz historiju. Da li smo na pragu formiranja novih civilizacijskih vrijednosti? Kako pojedinac može da odgovori izazovima koje postavlja turbulentna stvarnost, ali i historija? Citirajući likovni jezik pop arta i pretvarajući ga u lokalni kontekst, Marko Frančešević podsjeća na važnost individualizma u životu savremenog čovjeka.

"Riječ je o mojoj drugoj samostalnoj izložbi pod nazivom '(Brave) New World'. Ovaj ciklus uključuje veći broj figura, uglavnom manjeg i srednjeg formata kroz koje sam pokušao da prikažem svoje viđenje svijeta, društva i okoline. Uz ovaj ciklus trudio sam se istražiti šta je pop kultura danas te sagledati odnos pop kulture i modernog svijeta prema filozofiji, religiji i kulturi. Pozivam sve koje bi ove teme mogle zanimati da posjete Historijski muzej BiH, uz sve mjere koje su preporučene zbog pandemije koronavirusa – da obiđu ovu izložbu te ujedno pogledaju i stalnu postavku Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine", naglasio je autor izložbe.

Izložba će biti dostupna publici do 26. jula 2020. Historijski muzej BiH je otvoren za posjete svakim danom od 9 do 21 sat.