"Dreamers" u EastWest Centru
0

Hip-hop bumerang kruži nad Kalesijom

Sarajevo-x.com
Samir Karić i Amir Muminović
Samir Karić i Amir Muminović
Kako je živjeti u selu Hajvazi koje se nalazi 12 km od Kalesije u sjeveroistočnoj Bosni? Ako si hip-hoper, živiš u Hajvazima koji pripadaju Republici Srpskoj i kritikuješ vlast u Kalesiji koja pripada Federaciji BiH, onda ima šanse da noću na cesti između ova dva mjesta 'fasuješ' batine.

Tako počinje priča o Samiru Kariću i Amiru Muminoviću. Oni su napisali hip-hop pjesmu "Balada o jednom gradu“ u kojoj su opjevali tragikomično stanje u Kalesiji, kritikovali općinskog načelnika i pjevali stihove: "A mi ćemo samo glasat i bit' opet glupi!” Zato ih je sin načelnika općine zaganjao mercedesom na cesti prema Hajvazima, satjerao na bankinu golfa dvojku u kojem su se Samir i Amir vozili, izvukao ih van i maltretirao ih. Ali kako je hip-hop, barem još u Kalesiji, buntovnička muzika, sarajevska produkcija East West Centar - kad je čula za ovaj slučaj - zainteresirala se i pozvala ih da pošalju svoje materijale.

Oni su poslali jedan muzički video-klip slabe rezolucije i ostalo je legenda: dobili su uloge u sada čuvenoj predstavi “Klasni nepriajtelj” u režiji Harisa Pašovića, proputovali su pola Evrope sa tom predstavom, glumili i pjevali u Esplanade Theateru u Singapuru i Royal Lyceum Theateru u Edinburghu i spektakularno jednostavno prizemljili se opet u Hajvaze.

Dokumentarac “Dreamers” mladog reditelja Nermina Hamzagića je brz, zabavan, politički provokativan i ljudski topao film o hajvaškim hip-hoperima i jednoj generaciji mladih ljudi koja danas u Bosni i Hercegovini traži više nego što je suspendovani život bosanske provincije na koji su osuđeni. Aida Begić-Zupčević je u tekstu o filmu “Dreamers” ovu generaciju nazvala “generacija bumerang”.

Premijera dokumenarnog filma “Dreamers” u produkciji East West Centra održaće se u petak, 17.4.2009. u 20.00h u Amfiteatru Poslovnog centra UNITIC u Sarajevu. Producent filma je Haris Pašović, izvršni producent Ismar Hadžiabdić, montažer Elvedin Zorlak, a grafički dizajn su uradili Bojan Hadžihalilović i Goran Lizdek.