Kultura
0

Hadžihafizbegović: Smrt Semke Sokolović veliki gubitak

FENA
"Duboko me potresla vijest o smrti moje drage kolegice Semke Sokolović i osjećaj je velike praznine i gubitka", izjavio je danas za Fenu bh. glumac i ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Emir Hadžihafizbegović. On ističe kako se radilo prije svega o sjajnoj osobi, ali i velikoj umjetnici. Ženi koja je bila potpuno svestrana. Osim glume, fenomenalno je igrala šah i voljela sport.

"Zatekao sam je prije dva do tri mjeseca u Zagrebu u trenerci i patikama kada je krenula na džoging. Spremala je novu ulogu potpuno vitalna i zdrava", kazao je Hadžihafizbegović.

Još prije dvadeset godina radio je sa Semkom Sokolović igrani film. Bio je to "Hajde da se volimo" treći dio Danka Crnobanje, u kojem je glumio zajedno sa Semkom i Lazom Ristovskim. Slijedio je zajednički film sniman u Hrvatskoj, dok je posljednju saradnju sa tom velikom glumicom zabilježio u filmu "Kod amidže Idriza" Pjera Žalice.

"Osim što smo pred kamerom svoj posao radili pošteno i čestito, intenzivno smo se i privatno družili i volili. Ipak, bavimo se poslom koji ostaje zabilježen na toj celuloidnoj traci, pa će i filmovi u kojima je ona glumila ostati i biti digitalizirani, kako bi se ljudi dok je svijeta i vijeka mogli družiti sa likom i djelom velike osobe i umjetnice kakva je bila Semka Sokolović", dodao je.

Delegacija Ministarstva kulture i sporta KS prisustvovat će u ponedeljak, 10. marta na sahrani Semke Sokolović, koja će biti ukopana na zagrebačkom Mirogoju.

Kako je bila rođena Sarajka iz kojeg je i krenula umjetničkim putevima, ministar Hadžihafizbegović očekuje da će na posljednji ispraćaj ovoj vrsnoj umjetnici doći mnogi poštovaoci njenog djela, kao što su Pjer Žalica ili Ademir Kenović, te i svi drugi koji su sa Semkom Sokolović sarađivali u bh. kinematografiji.