Kultura
0

Gruzijski tenor Mikheil Sheshaberidze održao koncert u Narodnom pozorištu

Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Večeras je u sali Narodnog pozorišta u Sarajevu održan 4. po redu koncert programa DoReMi&Vi u organizaciji Fondacije za muzičke umjetnosti koja za cilj ima sarajevskoj publici predstaviti neke od najboljih svjetskih vokalnih solista današnjice. Na večerašnjem koncertu se sarajevskoj publici predstavio izuzetno uspješni gruzijski tenor Mikheil Sheshaberidze.

Sheshaberidze je dobitnik nekoliko nagrada osvojenih na pjevačkim takmičenjima, a iza sebe ima cijeli niz nastupa u značajnim opernim ulogama u operama Carmen, Madama Butterfly, Aida i dr. U Sarajevu će nastupiti uz orkestar Sarajevske filharmonije i maestra Ivu Lipanovića iz Hrvatske. Na programu će se naći neke od najpoznatijih arija Puccinija i Leoncavalla, kao i niz čuvenih napolitanskih pjesama.

Tenor Mikheil Sheshaberidze rođen je u drevnom gruzijskom gradu Kaspiju. Studij pjevanja završio je 2006. na Državnom konzervatoriju Vano Sajishvili u Tbilisiju. Sljedeće godine profesionalno usavršavanje nastavio je na masterclassu kod američke sopranistice Lelle Cuberli, a 2010. sudjeluje na Međunarodnoj pjevačkoj akademiji Renata Tebaldi i Mario del Monaco u Pesaru u Italiji. Trenutno mu je mentorica maestra Gianfranca Ostini.

Na takmičenju Gaetano Fraschini u Paviji 2011. osvaja treće mjesto, a tokom 2012. s velikim uspjehom debitira u ulogama Pinkertona (Madame Butterfly), Don Joséa (Carmen), Cavaradossija (Tosca) i Roberta (Le Villi). Iste godine osvaja treću nagradu na Međunarodnom opernom takmičenju La Città Sonora 2012 u Cinisello Balsamo u Milanu.