Kultura
22

Gradonačelnik Trsta najavio saradnju sa Sarajevom i projektom Ars Aevi

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Gradonačelnika Trsta, Roberta Cosolinija, koji je u posjeti bh. prijestolnici na poziv ambasadora Republike Italije u BiH Ruggera Corriasa primio je danas gradonačelnik Sarajeva prof. dr. Ivo Komšić.

Dvojica gradonačelnika su se složila da je važno osnažiti međusobne veze između Sarajeva i Trsta, tako što bi se saradnja koja se odvija na ekonomskom planu, ubuduće trebala obogaćivati i jačati i na polju kulture i umjetnosti.

"Grad Trst je u okviru svojih mogućnosti spreman da surađuje na Projektu Ars Aevi, a u drugoj polovini 2014. naš lirski teatar će počastiti građane i posjetioce Sarajeva jednim koncertom“, istaknuo je gradonačlnik Trsta.

Nakon prijema u Gradskoj upravi, gradonačelnici Komšić i Cosolini, te talijanski ambasador Corrias posjetili su Art Depo Centra Sknderija, te u pratnji domaćina, direktora Projekta Ars Aevi Envera Hadžiomerspahića, obišli Kolekciju Ars Aevi, koja je od šestog februara ponovno otvorena za javnost.

"Dojmila me posjeta kolekciji Ars Aevi kako zbog trenutka u kojem je nastala tako i zbog načina na koji se razvila. Zato ovim putem najavljujem učešće privatne tršćanske kompanije Illycaffè na promociji kolekcije Ars Aevi“, istaknuo je gradonačelnik Cosoloni.

Gradonačelnik Komšić je kazao da je u ovom trenutku međunarodna saradnja jedan od faktora razvoja grada Sarajeva.

On se ovom prilikom zahvalio gradonačelniku Trsta na spremnosti na saradnju kao i talijanskom ambasadoru Corriasu: "Vi ste prije nepunih mjesec dana, od ponovnog otvaranja kolekcije Ars Aevi za javnost, izjavili da ćemo zajedno raditi ne samo na održavanju ove kolekcije već i na izgradnji budućeg muzeja savremene umjetnosti prema projektu čuvenog Renza Piana. Danas su se te aktivnosti počele realizirati“, istaknuo je gradonačelnik Komšić.

Prema riječima talijanskog ambasadora Corriasa "odluka Illycaffèa da postane prvim privatnim partnerom Ars Aevija jeste jedna lijepa vijest za Sarajevo.“

"Kada sam prije deset dana na poziv talijanskog ambasadora Corriasa došao u Sarajevo i pogledao kolekciju, naša kompanija Illycaffè odmah se odlučila na partnerstvo sa timom Ars Aevija, sa željom da promoviramo ovaj projekat i da evropskoj i svjetskoj javnosti ukažemo na činjenicu postojanja ove izuzetno vrijedne kolekcije u vašem gradu. Dakle, namjeravmo šoljicom Illycaffè s djelom bh. umjetnika pomovirati kolekciju Ars Aevi“, kazao je umjetnički direktor tršćanske kompanije Illycaffè Carlo Bach.