Kultura
0

Gostovanja Narodnog pozorišta Sarajevo

FENA
Nakon uspješnog nastupa na Festivalu bh. drame u Zenici predstava "Igra plakanja" Almira Imširevića u režiji Gorčina Stojanovića gostovala je u Goraždu, a potom u Somboru, Beogradu i Novom Sadu, a očekuje je i gostovanje na Pozorišnim/kazališnim igrama BiH u Jajcu.

Selektor festivala ovogodišnjih "Dana satire 2008." u Zagrebu odabrao je za zvanični, kompeticijski program predstavu "Samoubica" Nikolaja Erdmana u režiji Eduarda Milera, a ista predstava Drame Narodnog pozorišta Sarajevo gostovat će i na manifestaciji Goričke večeri 2008. u Velikoj Gorici.

Predstava kultnog karaktera Opere Narodnog pozorišta "Hasanaginica" Asima Horozića, pod dirigentskom palicom Miroslava Homena i u režiji Sulejmana Kupusovića nastupit će na ovogodišnjoj manifestaciji "Dani Ajvatovice 2008."

Selektori Međunarodnog dječijeg festivala u Šibeniku za ovogodišnju manifestaciju odabrali su balet "Palčica" koji će 24. juna biti izveden na centralnoj teatarskoj pozornici ovog festivala.

Predstava "Ponoćna igra" Dubravka Jelačića Bužimskog, u režiji Gradimira Gojera gostuje 18. juna u Žepču, a 23. juna u Tešnju.

U šestom mjesecu, nakon gostovanja Istarskog narodnog kazališta na sceni Kuće na Obali gostovat će i HNK-a iz Varaždina s Fejdoovim vodviljom "Buba u uhu" u režiji Stevena Kenta.

Ipak, Kuća na Obali neće ostaviti svoje posjetitelje ni u ovom periodu bez izvedbi popularnih naslova "Pepeljuge" i "Palčice" u Baletu, a Rigoleta u Operi, saopćeno je danas iz Press službe Narodnog pozorišta Sarajevo.