U Pozorištu mladih
0

Gost ovogodišnjeg foruma Sarajevo Festa je Tobias Ginsburg, pisac, novinar i pozorišni reditelj

I. S.
Večeras će Pozorištu mladih Sarajevo u 19 sati u sklopu specijalnog programa Sarajevo Festa - Umjetnost i politika biti održana panel diskusija sa Tobiasom Ginsburgom.

Razgovor će obaviti direktor festivala Haris Pašović, dok će moderatorica foruma biti Arijana Saračević Helać. Gost ovogodišnjeg Foruma Sarajevo Festa - umjetnost i politika je Tobias Ginsburg, pisac, novinar i pozorišni reditelj, čije se knjige, članci i drame temelje se na intenzivnim, dugotrajnim i ponekad opasnim tajnim istragama.

Tobias Ginsburg u pripremi svojih tekstova i drama, upušta se u intenzivna, dugotrajna i povremeno opasna istraživanja. Godine 2018. objavljena je njegova književna publicistička knjiga "Putovanje u rajh", tajno istraživanje opsežne scene teoretičara zavjera i desničarskih marginalnih grupa u Njemačkoj.

Knjiga je ponovo objavljena 2021. u proširenoj verziji, zbog koje se Ginsburg povezao sa pripadnicima brzo rastućeg antivakserskog pokreta. Nedavno je objavio publikaciju "Posljednji ljudi Zapada", navigirajući sponama između fašizma, hipermaskuliniteta i antifeminizma.

U sklopu istraživanja, proveo je osamnaest mjeseci infiltrirajući se na ekstremno desničarsku, neonacističku i klerofašističku scenu u Njemačkoj, Poljskoj i Sjedinjenim Državama.

Tema ovogodišnjeg Sarajevo Festa: Ljudskost cenzurisana potaknuta je dijelom i serijom političkih napada na slobodu tijela i oblačenja i izražavanja u Sarajevu tokom ove godine. U sklopu festivala učesnici Foruma mladih imati će priliku prisustvovati panel diksusijama vodećih europskih i regionalnih umjetnika poput Tobiasa Ginsburga, i sudjelovati na dvije radionice sa tematskim fokusom na teatar i stvaranje kritičnog razmišljana kroz umjetnost pod vodstvom Emine Omerović i Olivera Jovića.

Učešće na Forumu mladih je besplatno. Ovogodišnji Sarajevo Fest se održava dok traje ruska invazija u Ukrajini i u jeku protesta u Iranu protiv represivnih iranskih vlasti. Dramatično pogoršanje klimatske krize i agresija tehnoloških kompanija i drugih globalnih korporacija i jačanje ekstremističkih partija u Evropi koje počinju da ulaze u vlade, obilježja su našeg vremena koja imaju svoju refleksiju na Balkanu. Odgovornost umjetnosti je velika u našem vremenu, a odnos umjetnosti i politike je ključan za ozdravljenje društva.