Značajno priznanje
41

"Gidionov čvor" Selme Alispahić je među predstavama koje su dobile nagradu publike u Rijeci

I. S.
Međunarodni festival malih scena u Rijeci, koji je i ove godine okupio predstave iz regije, sinoć je završen svečanom dodjelom nagrada.

Prvi put u historiji ovog festivali, nagradu publike podijelile su tri predstave. Uz "Edipa" Vite Taufera, publika je najbolje ocijenila "Gidionov čvor" Selme Alispahić i "Ćelavu pjevačicu" Jagoša Markovića.

Potresna drama "Gidionov čvor" američke spisateljice Johnne Adams izvedena je u produkciji MESS-a, Intermezza i Pozorišta mladih iz Sarajeva. Ova potresna priča istražuje teme vršnjačkog nasilja i odgovornosti odraslih.

Nagrada za najbolju predstavu u cjelini pripala je "Edipu", a istaknuti glumac Milan Marić zaslužio je priznanje za najbolju mušku ulogu.

"Mnogo sam sretan i ponosan na to kako čuvamo, volimo i negujemo predstavu. Festival u Rijeci je ozbiljan festival sa dugom tradicijom i divan je osjećaj osvojiti nagradu baš na tom festivalu! Možda mi je najviše drago što publika i u Rijeci, kao i u Beogradu, Novom Sadu, Užicu, Zagrebu, Ljubljani, Budimpešti, Istanbulu osjeća ovu našu predstavu. To je nama zapravo najveća nagrada"m rekao je Milan Marić.

Marićev kolega Joakim Tasi odnio je nagradu za najboljeg mladog glumca, a osim toga, predstava "Edip" podijelila je nagradu publike s još dvije produkcije: sarajevskim "Gidionovim čvorom" i crnogorskom "Ćelavom pjevačicom". Olga Odanović dobila je nagradu za najbolju žensku ulogu za svoju izvedbu u "Ćelavoj pjevačici", koja je također bila nagrađena za najbolju dramaturgiju i režiju zahvaljujući nedavno preminulom Jagošu Markoviću. Marija Marković Milojević zaslužila je priznanje za najbolju kostimografiju u istoj predstavi.

Nagradu za najbolju epizodnu ulogu kući je ponio Marko Makovičić za ulogu u predstavi "Ožalošćena porodica" Branislava Nušića. Najbolja scenografija pripala je Branku Hojniku za rad u predstavi "Djeca drame" Slovenskog narodnog gledališća Ljubljana. Za dizajn svjetla nagrađena je Mojca Sarjaš.

Specijalna nagrada dodijeljena je ansamblu teatra Cafe Fuerte iz Austrije za predstavu "Višnjik" A. P. Čehova. Stručni ocjenjivački sud 29. Međunarodnog festivala malih scena činile su glumice Helena Buljan iz Zagreba, Katerina Kocevska iz Skoplja te kazališni kritičar Bojan Munjin iz Zagreba. Ovaj festival potvrdio je svoju reputaciju kao važan događaj u svijetu pozorišta, istovremeno slaveći izvanredne umjetničke dosege regije.

Stručni ocjenjivački sud, koji su činile glumice Helena Buljan iz Zagreba, Katerina Kocevska iz Skoplja te pozorišni kritičar Bojan Munjin iz Zagreba, potvrdio je visoku kvalitetu produkcija koje su predstavljene na festivalu. Ova godina festivala svjedočila je ne samo umjetničkoj izvrsnosti, već i oduševljenju publike koja je svojim glasovima nagradila "Gidionov čvor", potvrđujući njegovu neospornu privlačnost i kvalitetu.