Jajce
0

Gdje je problem, u vodovodu ili nedostatku pozorišne kritike?

FENA
Okrugli sto Pozorišnih igara danas je u Jajcu trebao biti posvećen sinoć viđenoj predstavi "Ujak Vanja" Kamernog teatra 55, ali kako zbog objektivnih razloga niko iz Kamernog teatra 55 nije bio prisutan, ovaj okrugli sto dobio je neke sasvim druge dimenzije.

Naime, ansambl Kamernog teatra 55 je odlučio da ne noći u Jajcu, jer su se upravo oko objekta u kojem su smješteni vršili radovi na vodovodnim cjevima.

I tako dok su se rezignirani učesnici i voditelj okruglog stola pitali ima li smisla govoriti o onima kojih nema, desilo se da se malo govorilo o tome koliko je kritika zapostavljena, a malo o tome da li je trebalo nešto učiniti da se radovi na vodovodu pomaknu za koji dan.

Okruglom stolu prisustvovali su voditelj okruglog stola Vojislav Vujanović, koji ovaj put nije pročitao svoj uvodnik, selektor Igara Sulejman Bosto, urednik kulture BHT1 Dževdet Tuzlić, teatrolog Luka Kecman,članovi stučnog žirija Nataša Glišić, Sead Đulić, Mladen Bičanić, Mustafa Skopljak, Admir Glamočak i naravno domaćini i članovi žirija publike Mustafa Hamur, Mirjana Hoda, Irena Lukić-Ljubičić, i još poneko od publike grada Jajca.

Zbog odsustva ansambla voditelj okruglog stola Vujanović zapitao se ima li smisla razgovarati o sinoć viđenoj predstavi i konstatovao da nema.

Teatrolog Luka Kecman uz konstataciju da nije pristojno govoriti o nekome ko nije prisutan, predložio je da se govori o nedostatku kritike.

"Očigledno je na Festivalu u Jajcu ove godine takva selekcija da bi zaista jedino i isključivo trebalo da pričamo o pozorištu", rekao je Kecman.

Direktor Igara i direktor Doma kulture u Jajcu pokušao je opravdati odlazak ansambla Kamernog tetara 55 konstatacijom da je Javno preduzeće Vodovod, iako zamoljeno da prolongira svoje radove, na molbu se oglušilo, te je ansambl ostao bez vode u smještaju.

I onda se priča razvukla na to da li je Vodovod trebao to uraditi ili ne, kao i na druge probleme koji tište ovaj grad-od migracija pa do toga zašto je načelnik Općine Jajce bio prisutan samo na otvaranju Igara.

Selektor Igara Sulejman Bosto pokušao je razgovor usmjeriti o temi koja se tiče kritike i pozorišta.

Nažalost, i daljnji tok razgovora većinom se vodio o pitanjima radova JP Vodovod i kanalizacija.

Ove godine najstariji festival pozorišta u BiH, kako smo saznali od direkora Festivala Mevzudina Duranovića, od Općine Jajce je dobio 30.000, od Kantonalnog ministarstva 12.000, a od Federalnog ministarstva kulture i sporta 45.000 KM. Ovo je cifra kojom organizatori zasigurno ne mogu platiti prisustvo studenata dramaturgije s bh.akademija, koji bi svakako oživjeli rad okruglih stolova.

Ostalo je još pitanje koordinacije između javnih ustanova, rada načelnika i Festivala, te vlasnika hotelskih kapaciteta da se dogovore da se eventualni radovi poput ovog na vodovodu, pomjere za dan-dva, jer izgleda da je zbog nedostataka vode jedan ansambl napustio razgovor o predstavi značajniji nego što je svaka umjetnička kritika.