Kultura
38

Francuz Pierre Courtin u Sarajevu otvara izložbu bh. umjetnika "Kupujmo domaće!"

Klix.ba
"Kupujmo domaće!" naziv je izložbe koja će biti otvorena u periodu od 8. jula do 31. augusta u sarajevskoj galeriji Duplex100m2. Izložba će predstaviti više od 80 umjetničkih radova - slika, crteža, digitalnih radova i fotografija.

U ranijem intervjuu koji je dao za portal Klix.ba, osnivač i vlasnik galerije, Francuz Pierre Courtin je pojasnio kako se radi o dvomjesečnoj ljetnoj u kojoj će učestvovati 25 umjetnika iz Sarajeva, Banje Luke, Tuzle i cijele Bosne i Hercegovine.

Izložba će trajati i tokom Sarajevo Film Festivala kako bi se privuklo što više posjetilaca, a ideja je razviti tržište umjetnina u Sarajevu, a koje se danas nalazi na gotovo apsolutnoj nuli.

"Tržište za modernu umjetnost gotovo da ne postoji i trudimo se da ga pokrenemo na najbolji mogući način, da promovišemo mlade umjetnike, da im pomognemo, da ih savjetujemo...", rekao je Courtin u ranijem intervjuu za Klix.ba.

Izložba "Kupujmo domaće!" posvećena je, kako mladim, tako i već etabliranim umjetnicima.

"Kupovanje umjetničkog djela prvi put je uzbudljivo iskustvo na koje se lako 'navući', bez obzira na interesovanja ljudi ili njihov budžet. Mi duboko vjerujemo u to da umjetnička djela u intimnom životnom prostoru mogu promijeniti ljudsko okruženje i živote. Nikad nije prerano ili prekasno da postane kolekcionar!", poručuje Pierre Courtin, vlasnik galerije Duplex100m2.

Otvorena 2004. godine, galerija Duplex100m2 za cilj je imala da postane vodeća umjetnička galerija u regionu kad je u pitanju savremena umjetnost, a posjeduje veliku kolekciju umjetničkih djela bh. umjetnika.

Kroz umjetnost i kreativnost, ova galerija podržava dijalog i razmjenu ideja između lokalnih i međunarodnih umjetnika, propagirajući kulturu kao gorivo za društvenu angažiranost i održiv razvoj.

"Duplex100m2 čvrsto vjeruje kako je kreativnost jedna od najjačih sila današnjice, te iz tog razloga podržava kreiranje savremene umjetnosti u Bosni i Hercegovini i omogućava vam da u njoj uživate", kažu iz ove galerije.