Kultura
2

Fokus 3. Sarajevo Chamber Music Festivala je na Brahmsu i Mozartu

Piše: A. U.
Foto: N. G./Klix.ba
Ivan Čavlović (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Treći Sarajevo Chamber Music Festival počeo je 26. augusta, a trajat će do 4. septembra. Koncertni program festivala počet će 28. augusta, a na konferenciji za medije predstavljeni su učesnici ovogodišnjeg festivala.

Planirani su nastupi osnivačkog i rezidentnog ansambla Manhattan String Quarteta, koji čine Curtis Macomber, Calvin Wiersma, John Dexter i Chris Finckel) u kombinaciji sa muzičarima Cihatom Askinom (violina), Stanleyom Druckerom (klarinet), Nihadom Krečom (klavir), Sakibom Lačevićem (flauta), Dinom Mulićem (klavir), Christopherom Taylorom (klavir), Vedranom Tuceom (klarinet) i Lechom Antoniom Uszynskim (viola). Muzičari dolaze iz SAD-a, Švicarske, Turske i BiH, a održat će osam koncerata.

U svom trećem izdanju, festival nastoji da zadrži prepoznatljivi format "skroman u prezentaciji, a bogat u supstanci". Cilj je da festival nastavi rasti, a da ne pređe granicu od 10-ak koncerata. Ideja je da se razmijene muzička iskustva i razmišljanja, a tokom festivala održat će se čitav niz muzičkih radionica i predavanja.

Dekan Muzičke akademije u Sarajevu, Ivan Čavlović, naveo je kako je dozvolio organizatorima festivala da rade u okviru akademije, koja ih pomaže i materijalnim resursima.

"Bez takve organizacije ovakav festival ne bi uspio. Ovo je najbolji festival umjetničke klasične muzike na Balkanu, a to mogu da kažem jer ih sve pratim. Mnogo su specifično usmjereni, a ovaj je specifičan jer gaji kamernu muziku, koje nema puno", rekao je Čavlović.

Chris Finckel iz Manhattan String Quarteta i umjetnički direktor festivala navodi da je njegov ansambl sretan što su opet tu te da im je ovo četvrti put da nastupaju u Sarajevu, što im je veliki uspjeh. "Nije nam dopušteno da odustanemo i nadamo se dugoj zajedničkoj budućnosti", dodao je Finckel.

Do pokretanja festivala došlo je susretom bh. muzičara Dine Mulića sa Finckelom. "Prijateljstvo između Chrisa i mene pretvorilo se u nešto što oduševljava ovaj grad. Nadam se da će potrajati te da će nastaviti da traje dugi niz godina", rekao je Mulić, umjetnički savjetnik festivala.

U fokusu ovogodišnjeg festivala naći će se djela kompozitora Wolfganga Amadeusa Mozarta i Johannesa Brahmsa.

"Za kamernu muziku, Mozart i Brahms su dva najbitnija i najdivnija kompozitora. Oni predstavljaju dva različita aspekta genija. Mozart je muziku komponovao u glavi i zapisivao je u savršenom stanju. Brahms se borio i sumnjao u sebe i da li je muzika dovoljno dobra. Brisao je, ponovo zapisivao i odbacivao sve dok konačno ne bi napisao nešto za šta je smatrao da treba podijeliti sa svijetom", rekao je za Klix.ba Chris Finckel.

Koncerti će se održavati u Domu Oružanih snaga BiH, sa početkom u 19:30 sati. Izuzetak je koncert učesnika radionica, koji će se održati u sali Muzičke akademije, također u 19:30 sati.

Festival se organizira u partnerstvu sa Manhattan String Quartetom, uz podršku kantonalnog i federalnog Ministarstva kulture i sporta te saradnji sa Muzičkom akademijom u Sarajevu.