Još jedan uspijeh
0

Fim Selo bez žena nagrađen na Festivalu u Bratislavi

Sarajevo-x.com
Srđan Šarenac
Srđan Šarenac
Dokumentarni film Srđana Šarenca Selo bez žena osvojio je nagradu Slovačkog ministarstva rada i socijalne pollitike na 38. međunarodnom filmskom festivalu EKOTOP 2011 koji je održan u Bratislavi u Republici Slovačkoj.

Do sada je film prikazan na 25 međunarodnih festivala, a dobitnik je osam nagrada, među kojima i nagrade Documenta Madrid za autorski dokumentarac 2011. i Ivica Matić Udruženja filmskih radnika BiH na Sarajevo film festivalu za najbolji film u 2010. godini.

Film Selo bez žena nastavlja svoj festivalski život i ovaj mjesec će biti prikazan na najvećem filmskom festivalu u Aziji – Tokyo International film festivalu, Astra Film Festivalu u Rumuniji i na filmskom festivalu KRAF u Kragujevcu.

U novembru će biti prikazan na sljedećim filmskim festivalima: od 2. do 6. novembra - Scenecs, Amersfoort, Holandija, od 21. do 27. novembra u Traces de Vies - Rencontres du Film Documentaire, Clermont Ferrand, Francuska, te od 11. do 17. novembra, Festival Amiens, Francuska.

Također će imati i osam projekcija u Bretanji u okviru festivala Mois du Doc.

Selo bez žena je film o braći Janković, posljednjim stanovnicima sela Zabrđe, neženjama u 30-im godinama koji kreću u potragu za nevjestama iz Albanije. Film prati komična nastojanja najstarijeg brata Zorana da pronađe nevjestu i spasi selo od nestanka.

Scenarist i reditelj filma je Srđan Šarenac, producent Estelle Robin-You, a koproducenti Igor A. Nola i Srđan Šarenac.