Neumorni umjetnici
0

Filmsko-književna turneja po bh. gradovima

Sarajevo-x.com
U okviru Filmsko-književne turneje 2009., književnik i freelance novinar Sabahudin Hadžialić i filmski umjetnik - režiser i književnik Ratko Orozović boravili su u ponedjeljak, 16. februara u Domu kulture u Donjem Vakufu.

Druženje je prigodnim riječima otvorio direkor Doma kulture Senad Beganović. Uz prisustvo brojnih građana Donjeg Vakufa, uz aforizam, stih, priču, poemu kao i film, druženje u trajanju od blizu 120 minuta je proteklo u opuštenoj atmosferi, uz smijeh i brojne aplauze.

Tokom večeri promoviran je i prvi elektronski nedjeljni satirični časopis na Balkanu "Žikison" čiji je glavni i odgovorni urednik Zoran Matić Mazos, a njegov zamjenik Sabahudin Hadžialić. Predstavljeno je i 100 karikatura iz cijelog svijeta objavljenih u časopisu.

Ovom turnejom se obilježava 45 godina umjetničkog rada Ratka Orozovića u filmskoj umjetnosti i književnosti kao i 30 godina književnosti i novinarskog rada Sabahudina Hadžialića.

Tokom trajanja karavana bit će promovirane knjige "Od života sramota“, reprint izdanje knjige iz 1970. godine, autora Ratka Orozovića, kao i knjiga aforizama, crtica, kratkih priča i satiričnih drama "Abecedna azbuka" Sabahudina Hadžialića koja je objavljena u januaru 2009.

Turneja nastavlja druženjem u Narodnoj biblioteci Maglaj u utorak, 17. februara, a potom u Centru za kulturu Kakanj 5. marta 2009.

Planirano je i učečće na Zeničkom proljeću od 20.3 do 12.4. u organizaciji Opće biblioteke Zenica, a potvrđena su i gostovanja u Doboju i Tešnju, kao i obilježavanje 45 odnosno 30 godina rada u vozu Sarajevo-Zenica u maju.