Kultura
0

Filmski program za najmlađe posjetioce

Sarajevo-x.com
Na radost velikog broja mališana iz raznih krajeva BiH, Dječiji program će i ove godine prikazivati najbolja ostvarenja internacionalne produkcije. Novina ovog puta svakako je uvođenje i kratkih crtanih filmova. Na programu je 6 filmova: 5 animiranih i jedan igrani koji će se prikazivati svakodnevno u periodu od 14. do 20. avgusta u dva termina: 12:00 i 17:00 h. Projekcije će se, za razliku od prethodnih godina, odvijati u Bosanskom kulturnom centru a program će moći vidjeti i publika u Dvorani općine Novi grad.

BRENDAN I TAJNA KELLSA

Dvanaestogodišnji Brendan marljivo radi sa svojim ujakom, opatom Cellachom i drugim fratrima, jer žele da pojačaju zidove opatije i zaštite se od vikinških upada. Novi avanturistički život počinje dolaskom brata Aidana, slavnog majstora iluminacije, koji Brendana uvodi u umjetnost ukrašavanja knjiga. Da bi završio veličanstvenu „Knjigu Kellsa“, Brendan će morati savladati svoje najdublje strahove i krenuti u tajnu potragu, koja će ga izvesti izvan zidova opatije po prvi put u životu, i uvesti u začaranu šumu u kojoj se kriju opasna mitska stvorenja.

G-FORCE

Počevši od Građanskog rata američka vlada tajno obučava životinje da se bave špijunažom. Vladin najnoviji program je tajni špijunski tim pod nazivom "G-Force", u kojem su ultra-inteligentni zamorci čiji je DNK 98,7 posto isti kao kod ljudi. Tim čine stručnjak za oružje Blaster, majstorica u borilačkim vještinama Juarez, stručnjak za izviđanje Mooch, krtica po imenu Speckles, koji je stručnjak za kompjutere. Ovaj vrhunski tim agenata predvodi čuveni komandant Darwin. Kad strašni milijarder smisli plan kako da preko najobičnijih kućanskih aparata zavlada svijetom, G-Force stupa na scenu i kreće na zadatak, da se pobrine da njegov plan ne uspije.

IZGUBLJENO I NAĐENO

Magična priča o usamljenosti i prijateljstvu, prema nagrađenoj knjizi Olivera Jeffersa. Jednoga dana jedan dječak na svom kućnom pragu pronađe pingvina i odluči ga odvesti kući... makar to značilo da mora veslati sve do Južnog pola!

KAD JABUKE ZRIJU

Mačka živi u starom drvenom ormaru sa svojim vjernim drugom Mišem. Na rubu starog grada nalazi se voćnjak s jabukama. Ali kad ove jeseni Mačka bude brala jabuke, stvari će se drugačije odvijati. Odjednom se u voćnjak dokotrlja čudna voćka.

MAMA MUU I VRANA

Mama Muu je jedna izuzetna krava koja uživa raditi stvari koje nisu nimalo kravlje. Želi naučiti da vozi bicikl, da se popne na drvo i ljulja na ljuljašci. Kad upozna Vranu, ona čeka da počne njegova rođendanska zabava, ali niko ne dolazi, jer on nema prijatelja. Vrana ne razumije vrijednost prijateljstva i baš i ne želi da se sprijatelji s tom

čudnom kravom. Ali nakon izvjesnog vremena s Mamom Muu i njenim zabavnim avanturama, shvata kakve su to lične veze koje nedostaju u njegovom samljeničkom životu. Mama Muu i Vrana, prvi dugometražni animirani film Igora Veyshtagina, bio je u Švedskoj veliki porodični hit.

MORRISON JE DOBIO SESTRU

Nina, majka petogodišnjeg Morrisona Glasa, uskoro se treba poroditi. Ona je veterinar. Otac Steven ima malu automehaničarsku radnju pored kuće. Nina i Steven vole Morrisona, ali toliko su zauzeti poslom da s njim provode malo vremena. Kad Morrison otkrije da će nova beba dobiti njegovu sobu, uplaši se da će se morati preseliti kod tante Zuser, očeve tetke, koja živi u samostanu. Morrison je odlučan: neće se preseliti kod tante Zuser! Kad porod neplanirano krene sedam dana ranije, Morrisona moraju usred noći odvesti kod tante Zuser. Smišlja plan i bježi. Sakriva se, dok policija i mještani organiziraju veliku potragu. Da se stvari zakompliciraju, sa sobom je poveo i svoju tek rođenu sestru...

NIKO I PUT KA ZVIJEZDAMA

Niko, mali irvasu vjeruje da je sin jednog od članova čuvenog Djeda Mrazovog "Letećeg odreda". Niko zapravo nikad nije upoznao svog oca, tako da nema nikog ko mu tu priču može potvrditi ili negirati. Drugi mladi jeleni samo mu se smiju, ali Niko je uporan. Pomaže mu trapava vjeverica po imenu Julius, koja Nika vidi kao svog

usvojenog sina. Priča postaje mračnija kad Niko krene da vježba letenje u divljini i neoprezno privuče pažnju krvoločnog čopora Crnog vuka – slučajno ih dovede do Sjeverne doline, što njegovu braću irvase natjera da bježe ka opasnoj Sjevernoj divljini.

ČAS PLIVANJA

Majka četverogodišnjeg Jonasa dovodi na prvi čas plivanja. Jonas je uplašen i hoće da ide kući. Upada u duboku vodu i niko ga ne primjećuje. Dok pluta na krilcima za plivanje, mora se pokušati spasiti.

VORMINTI

Suočeno sa urbanizacijom, indiferentnošću i nesmotrenošću, jedno malo stvorenje bori se da sačuva ono malo mira što mu je ostalo. Njegovi nesebični postupci posijat će sjeme promjene, koja će na kraju biti spas za njegov svijet. Ali, koliku cijenu će on platiti...

TEENARENA

Od 7 filmova koliko će biti prikazano u programu TeenArena, mladi žiri će ocjenjivati 6 filmova a najbolji će ponijeti titulu Best Teen Film. Projekcije će se odvijati u BKC-u u novom terminu od 19:00 sati.

Program će biti otvoren velikim DJ Battle party-jem koji će se održati 13.08. u Historijskom muzeju BiH i na kojem će se takmičiti neafirmisani mladi DJ-evi čiji će nastup ocjenjivati posjetioci party-ja.

BABAROGA

Može li dječak od devet godina odjednom biti i stariji brat i otac i majka i učitelj? Za malu Ayşe nema dileme. Što se nje tiče, njen stariji brat Ahmet ničega se ne plaši. Zapravo, i Ahmet je samo dijete i ima stvari kojih se boji. I nemoguće je da sve zna. Njihov otac Kazim ponovo se oženio i njih dvoje prepustio sudbini ostavivši ih s Hasanom, njihovim starim djedom, napola invalidom. Uprkos svemu, brat i sestra nikad ne gube nadu. Ova jednostavna priča o jednom selu i odnosu brata i sestre prikazuje tešku stvarnost života u Anadoliji.

DJEVOJČICA

U jednoj usamljenoj kući na selu, desetogodišnja djevojčica pravi prve korake iz djetinjstva u svijet odraslih. Djevojčica ljeto provodi sa svojom boemski raspoloženom tetkom, jer joj roditelji odlaze u Afriku da rade na nekom humanitarnom projektu. Tetka nije naročito pouzdana i kad otputuje na jedrenje s nekim čovjekom koga je tek upoznala, djevojčica odlučuje da se sama o sebi brine. Počinje tragično i komično putovanje, koje će je staviti pred brojna iskušenja. Preko komšija i povremenih posjetilaca u kući upoznaje apsurdan i bezosjećajan svijet odraslih. Gubi kontakt sa stvarnošću i sve se više povlači u sebe, ali neko olakšanje pronalazi u svom svijetu knjiga, snova, slika i eksperimenata.

DRUŽINA WILD CHICKS I ŽIVOT

"Wild Chicks" odlaze na ekskurziju, ali izmiješanih osjećanja. Sprotte je iznervirana jer ide i njena mama, a Fred – dečko s kojim se zabavlja već skoro dvije godine – odjednom je nestrpljiv kad će im biti "prvi put". Frieda je otkrila da joj otac ima ljubavnicu i ne zna da li da kaže mami. A onda se na ekskurziji zaljubi, ni manje ni više, u Willija, koji se zabavlja s Melanie. Ionako izgleda kao da im trenutno ne ide baš najbolje. Melli je stalno loše raspoložena, sve dok… pa, sve dok prijateljicama ne povjeri tajnu. Brine da bi mogla s Willijem biti u drugom stanju. Na svu sreću, na "Wild Chicks" se može osloniti, jer joj one nabave test za trudnoću. I onda – kako se to često dešava u životu jedne družine – ništa ne bude onako kako se očekivalo…

MARY I MAX

Ova plastelin-animacija je priča o dvadesetogodišnjem dopisivanju jedne djevojke koja živi u Melbourneu u Australiji i jednog starijeg čovjeka u New Yorku. Mary živi izolirano jer boluje od Aspergerovog sindroma, sličnog autizmu. Film otkriva složenost njihovog odnosa i bavi se brojnim temama, od alkoholizma do agorafobije.

MANGUPI

Režija: Emmanuel Klotz, Albert Pereira-Lazaro Jednog toplog ljeta, grupa drskih momaka dobro se provodi u svom rodnom gradu. Kad se Jose zaljubi u jednu slatku curu iz dobrostojećeg predgrađa, njihovo zabavljanje prekida njegov najbolji prijatelj, samozvani gangster, koji bježi od psihotičnog šefa. Ljubav, nasilje i lopovske smicalice lebde u zraku u Condé-sur-Ginetteu.

PISMO ZA KRALJA

Thiuri je skoro vitez. Samo još jedan test treba da obavi i bit će proglašen za viteza. Mora jednu noć probdjeti u kapeli, ni sa kim ne razgovarati i ne otvarati vrata. Onda neko zakuca na vrata kapele i traži pomoć. Uz rizik po svoj viteški status, Thiuri otvara vrata i pomaže čovjeku kojem treba pomoć. Thiuri mora da isporuči pismo vitezu u šumi, u kojem je važna poruka za kralja, njegovog prijatelja. Kad Thiuri pronađe viteza, vitez je smrtno ranjen i zamoli Thiurija da on isporuči pismo. Thiuri oklijeva, ali prihvata zadatak. Počinje avantura... Hoće li Thiuri isporučiti pismo na vrijeme? A šta je u pismu?

TRKA DO UKLETE PLANINE

Godinama kruže priče o jednom tajnom mjestu usred pustinje u Nevadi, poznatom po neobjašnjivim pojavama i čudnim prikazanjima, koje se zove Planina vještica. Kad taksista iz Las Vegasa (Dwayne Johnson) otkrije u svom taksiju dvoje tinejdžera s natprirodnim moćima, odjednom se nađe usred avanture koju ne može objasniti. Zajedno otkrivaju da jedina mogućnost da spase svijet leži u otkrivanju tajni Planine vještica, i tad trka počinje.