Bogat sadržaj
27

Filmovi, predstave, koncerti i izložbe: Gdje možete izaći za Dan grada u Sarajevu

D. J.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Povodom Dana Grada Sarajeva koji se obilježava danas 6. aprila, organizirani su brojni kulturni i zabavni događaji u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine, uz podršku Grada Sarajeva, danas poklanja besplatan ulaz za sve posjetioce.

Također, ovo hvalevrijednoj akciji su se pridružile i druge institucije kulture od značaja za BiH pa je danas besplatan ulaz i u Umjetničkoj galeriji BiH, Historijskom muzeju BiH, Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH, Kinoteci BiH te Biblioteci za slijepa i slabovidna lica u BiH.

Sarajevo grad filma UNESCO-a i Grad Sarajevo, povodom Dana Grada publici besplatno predstavljaju Sarajevo grad filma – Maraton kratkih filmova snimljenih u Sarajevu. Filmovi će biti prikazani u kinu Meeting Point u Sarajevu, danas od 12:00 do 22:00 sata, uz besplatan ulaz za sve posjetitelje.

U galeriji CKM organizirana je izložba "Između dvije imperije, Bosna i Hercegovina na fotografijama Františeka Topiča" koja predstavlja odabrane fotografije starog Sarajeva iz arhiva Zemaljskog muzeja Sarajeva. Izložba će biti otvorena od 14 sati pa sve do 27. aprila.

Večeras, sa početkom u 19:30 sati na sceni Narodnog pozorišta bit će izvedena višestruko nagrađivana predstava "Sve se nekako preživi, osim smrti" rađena prema tekstu Ljubice Ostojić, u režiji Dine Mustafića.

U SARTR-u s početkom u 20 sati možete pogledati predstavu "Moj sin samo malo sporije hoda" nastalu prema tekstu Ivora Martinića, a u režiji Ivana Plazibata.

Povodom dana Grada Sarajeva u Domu mladih Centra Skenderija u 20 sati će se održati koncert energične grupe Kultur Shock.

Premijera dokumentarnog filma "Vikić" o čovjeku koji je uživo u TV programu pozvao na odbranu glavnog grada i države, legendi Sarajeva, heroju brojnih generacija komandantu Draganu Vikiću planirana je za 20:30 u velikoj dvorani JU Bosanski kulturni centar KS.