Otvoren novi studijski program
0

Film.factory: Mladi autori iz cijelog svijeta pravit će filmove bh. produkcije

Piše: A. Dž.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Film.factory je naziv novog studijskog programa Univerziteta Sarajevska škola za nauku i tehnologiju i Sarajevske filmske akademije, koji je svoj rad počeo sredinom februara. Program pohađa 16 studenata iz cijelog svijeta, a predavači će biti vodeći filmski stručnjaci.

Na konferenciji za novinare u sarajevskom kinu Meeting Point danas je oficijelno predstavljen trogodišnji doktorski program koji je najavljen još u oktobru.

Izvršna direktorica Sarajevske filmske akademije Emina Ganić kazala je da je ovaj program nešto što predstavlja novi podsticaj za razvoj filmske industrije u BiH.

"Ovo je prvi kompetitivni selektivni studijski program u našoj zemlji, što znači da studenti iz cijelog svijeta na najvišem nivou konkurišu za mjesto na ovom programu, a Film.factory prima samo 16. Ovo je program koji objedinjuje teoretski i praktični rad koji se trenutno ne primjenjuje ni na jednoj filmskoj akademiji u svijetu. Ono što je specifično je da radimo sa vodećim filmskim stručnjacima, rediteljima, autorima, glumcima, direktorima fotografije... koji će pod vodstvom autora programa, istaknutog reditelja Bele Tarra, rezultirati filmovima bh. produkcije", naglasila je Ganić.

Neki od predavača bit će Gus van Sant, Fridrik Thor Fridriksson, Jean-Michel Frodon, Jonathan Romney, Thierry Garrel, Ulrich Gregor, Tilda Swinton, Jonathan Rosenbaum, Manuel Grosso, Carlos Reygadas, Aki Kaurismaki, Andras Renyi, Fred Kelemen, Kirill Razlogov, Jytte Jensen, Jim Jarmush, Atom Egoyan, Apichatpong Weerasethakul...

"To su ljudi koji će već u prvom semestru posjetiti Sarajevo i raditi s našim studentima, ali i postati dio filmskog tkiva ovog grada. Jedna od stvari na koju smo ponosni je da će Film.factory kroz praktičan rad i filmski laboratorij angažovati filmske stručnjake u našoj zemlji i omogućiti im da rade tokom cijele godine. To će revitalizirati našu filmsku industriju", kazala je Ganić i još jednom naglasila da će filmovi koje studenti budu radili biti bh. produkcije. Pošto će na trećoj godini raditi igrane filmove, to znači da će BiH od ove generacije imati 16 novih igranih filmova.

Autor i direktor programa Bela Tarr objasnio je da Film.factory ima tri aktivnosti.

"Prva je teoretska, u sklopu koje će se prikazivati najbolja filmska ostvarenja u svijetu. Druga su praktične radionice. Iskusne filmadžije će raditi sa mladim filmskim autorima na nekim specifičnim i pojedinačnim projektima. Važno je da ti mladi filmski autori razumiju da je svaki filmadžija drugačiji i da svaki ima svoj način rada. Treća stvar je to da će naši mladi na kraju programa raditi svoje filmove sa bh. filmskom ekipom", rekao je Tarr.

Jedan od programa Film.factoryja uključuje gledanje najvećih dostignuća svjetske kinematografije. Te projekcije će biti javne i počinju ove nedjelje u sekciji Francuski novi valovi, koja će biti realizirana u saradnji sa Kulturnim centrom Andre Malraux i Sarajevo Film Festivalom.

Od 03. do 14. marta bit će prikazano deset najznačajnijih francuskih ostvarenja u svjetskoj kinematografiji. To su "Pickpocket" Roberta Bressana (03. mart), "Cleo" Agnesa Varde (04. mart), "Muriel" Alaina Resnaisa (05. mart), "Les Demoiselles De Rochefort" Jacquesa Demyja (06. mart), "Lolou" Mauricea Pialata (08. mart), "Sauve Qui Peut La Vie" JL Godarda (10. mart), "Bad Blood" Leosa Caraxa (11. mart), "Betty" Claudea Chabrola (12. mart), "Beau Travail" Claire Denis (13. mart), "Demonlover" Oliviera Assayasa (14. mart).

Ulaz na sve projekcije u kinu Meeting Point bit će slobodan.