Vizuelna bajka, komedija i drama
0

FOTO+VIDEO / Film Akija Kaurismakija "Le Havre" otvara 17. SFF

Sarajevo-x.com
Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
(Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com)
Film "Le Havre" reditelja Akija Kaurismakija otvorit će 17. izdanje Sarajevo Film Festivala, saopšteno je na današnjoj pres-konferenciji.

Film, koji je premijerno prikazan u okviru Takmičarskog programa ovogodišnjeg Cannes Film Festivala, sarajevska publika će imati priliku vidjeti prve noći Festivala u Narodnom pozorištu i Ljetnom kinu !hej.

Le Havre je prelijepa vizuelna bajka, komedija i drama, koju je svojom majstorskom rukom Aki Kaurismäki upakovao u čarobni svijet. Riječ je o ostvarenju koje je potpuno očaralo i publiku i kritiku Cannes Film Festivala, gdje mu je dodijeljena nagradu filmskih kritičara FIPRESCI, te visoko drugo mjesto glasova prestižnog žirija kritike filmskog magazina Screen International.

Publici Sarajevo Film Festivala ovo izuzetno ostvarenje predstavit će glavni protagonista filma, sjajni francuski glumac André Wilms. Ovo je, inače, drugi Kaurismäkijev film na francuskom jeziku, nakon La Vie de Boheme iz 1992. godine, u kojem je također ulogu ostvario André Wilms. Za ovu glumačku kreaciju Wilms je nagrađen prestižnim priznanjem Evropske filmske akademije. Wilms je sa Kaurismäkijem ostvario saradnju i na filmovima Juha i Leningrad Cowboys Meet Moses.