Kultura
0

Film "1989" istovremeno prikazan u 20 evropskih gradova među kojima je i Sarajevo

Klix.ba
Povodom 25. godišnjice pada Berlinskog zida, Sarajevo Film Festival i kino Meeting Point sinoć su bili dijelom panevropske simultane gala projekcije dokumentarnog filma "1989" danskog reditelja Andersa Østergaarda i mađarske rediteljice Erzsébet Rácz.

Filmska publika u čak dvadeset evropskih gradova, uključujući i Sarajevo, u srijedu 5. novembra, mogla je uživo pratiti otvaranje najvećeg festivala dokumentarnog filma u Skandinaviji - CPH:DOX - Copenhagen International Documentary Film Festival, i to svjetskom premijerom Østergaardovog novog filma.

Nakon projekcije, publika je putem videolinka učestvovala Q&A i panel diskusiji.

Østergaard i Rácz se u filmu "1989" istraživačkim pogledom osvrću na godinu pada Berlinskog zida, te dokumentiraju događaje koji su se odigrali u Mađarskoj kao uvod u dramatične promjene koje će uslijediti u novembru 1989. godine.

Reditelj oživljava događaje odvodeći publiku duboku u tajne sobe za sastanke ondašnjih političara kombinacijom intervjua, 'svjedočanstava', arhivske građe te rekonstrukcijom stvarnih scena i dijaloga. Opisan kao politička drama, film je hronika pada Željezne zavjese, počevši od odluke tadašnjeg mađarskog premijera Miklósa Németha o napuštanju ogromnog i skupog državnog graničnog aparata ukidanjem njegovog finansiranja iz budžeta, te otvaranjem mađarskih granica prema Zapadu.

"Ovo je film o najvećem i zasigurno najradosnijem događaju u mom životu. Pad Berlinskog zida promijenio je Evropu i svijet. Diktature na svim kontinentima rušile su se jedna za drugom kao izravan ili neizravan rezultat 1989. godine. No, gdje se pojavila prva pukotina u zidu? Bio sam zapanjen otkrićem da je pukotina bila rezultat spontanog čina dvojice muškaraca koji će svojim činom promijeniti tijek istorije“, riječi su reditelja filma Andersa Østergaarda.

Nastanak ovog filma dio je događaja kojima se obilježava 25. godišnjica od pada Zida i slavi Evropa bez granica.