Oko 2300. p.n.e.
7

Fascinantna antička grobnica u Egiptu nakon 80 godina otvorena za javnost

Klix.ba
(Foto: EPA-EFE)
Mehuova grobnica, sluge jednog od kraljeva iz antičkog Egipta, otvorena je za javnost 80 godina nakon što je otkrivena u Gizi.

Nalazi se na velikom drevnom groblju Sakare i smatra se najljepšom grobnicom tog područja.

Veličanstvenu grobnicu restauriralo je egipatsko ministarstvo antikviteta koje je ponovo postavilo grobne slike na zidove komore. Na slikama se vidi vlasnik grobnice koji lovi u džungli ili peca ribu. Na muralu se nalaze i scene žetve, te civili koji kuhaju i plešu.

Ovakva vrsta murala nije stavljana u grobnicama Sakare prije Šeste dinastije Egipta. Grobna komora, predvorje i ulazni hodnik piramida su ukrašeni piramidalnim tekstovima.

Mehu je bio vezir iz perioda antičkog Egipta, a to je značilo da je bio najviše rangirani zvaničnik faraona u to vrijeme i najvažniji čovjek na kraljevskom sudu. Živio je oko 2300. godine prije nove ere, a za njega najviše znaju po grobnici koja se nalazi vrlo blizu piramide faraona Unasa.

Ipak, ne zna se tačno kojem je kralju služio jer u nekim dokumentima piše kako je bio uz kralja Tetija, a u drugim da je živio uz kralja Pepija I. Vjeruje se da je imao dvije žene Nebet i Neferkaus, s kojima je imao nekoliko sinova, što je također navedeno na muralu.