Kultura
123

Enesa Ustamujić predstavila "Život pod maskama"

Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Večeras je u klubu Rich u Sarajevu otvorena izložba Enese Ustamujić "Život pod maskama“.

Izložba je izložena u okviru projekta "Umjetničko ljeto“ i šesta je po redu. Cilj projekta je buđenje svijesti svih nivoa vlasti, građana i medija o značaju kulturno-umjetničkih manifestacija, zapostavljenih u našem gradu, kažu organizatori.

Enesa Ustamujić je Sarajka rođena 1988. godine. Studentica je na postdiplomskim studijima na Akademiji likovnih umjetnosti i Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Enesa je do sada izlagala na kolektivnim studenstskim izložbama na Akademiji likovnih umjetnosti i u Srednjoj školi promjenjenih umjetnosti u Sarajevu, tako da joj je ovo prvo samostalno predstavljanje radova.

Izložba "Život pod maskama“ je ciklus od 10 slika koje su sinteza psihologije i sociologije, u smislu kako svaki pojedinac nosi masku u društvu, sve zarad željenog cilja. Slike su narativnog karaktera, budući da svaka od njih zastupa jednu ideju i priču. Slike podilaze nadrealnom konceptu.

"Umjetnost ima sposobnost da podvlači osnovna pitanja morala i etike i da se u sadašnjem dehumaniziranom vremenu vrati čovjeku“, rekla je Ustamujić.

Izložbu je otvorila diplomirana historičarka umjetnosti i književnosti naroda u BiH Aida Šarac.