Kultura
3

Ekipa filma "Album": Naše ostvarenje utjecat će na društvo i promijeniti svijest ljudi

Piše: A. B.
Mehmet Can Mertoğlu (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Režiser filma "Album" koji je večeras proglašen za najbolji film na 22. Sarajevo Film Festivalu Mehmet Can Mertoğlu izjavio je nakon večerašnje svečanosti u Narodnom pozorištu Sarajevo da je ekipa filma počašćena priznanjem koje joj je uručeno.

U izjavi novinarima kratko je prokomentirao da je cijela ekipa oduševljena projektom SFF-a te da im je bilo veliko zadovoljstvo učestvovati na, prema njegovim riječima, prestižnom festivalu.

Producent filma Yoel Meranda istaknuo je kako je tematika filma bazirana na društvenoj sferi te je kreirana da promijeni svijest kod ljudi.

"Očekujemo da će podstaći ljude da više pažnje obrate na tematiku filma koju ima 'Album'. Prvenstveno smo željeli poraditi na svijesti i socijalizaciji kod ljudi, a ukoliko pogledaju naš film, bit će im lakše suočiti se sa stvarnošću", izjavio je Meranda.

Film "Album" turskog reditelja Mehmeta Cana Mertoğlua proglašen je za najbolji na ovogodišnjem SFF-u, a njegova radnja prati bračni par bez djece koji priprema fotoalbum sa slikama iz perioda lažne trudnoće napravljenim na plaži, radnom mjestu, tokom odmora kod kuće...

Oni vjeruju da će album pomoći djetetu, koje namjeravaju usvojiti, da ih prihvati kao voljene, biološke roditelje. Naravno, tako će imati i nešto što mogu podijeliti sa svojim prijateljima i radnim kolegama.

SFF