Uz volju i ljubav
93

Edukacija kroz teatar: Kreativni polaznici škole glume "Mala scena" stvaraju čaroliju

E. Lj.
U cilju približavanja teatra djeci i mladima te stvaranja nove teatarske publike i teatarske scene, Udruženje Mala scena iz Sarajeva već godinama organizuje školu glume. Iza njih je niz uspješnih projekata, svake godine imaju minimalno jednu premijeru, a ove godine odlučili su se za adaptaciju "Pepeljuge".

"Teatar smatram veoma bitnim u odrastanju svakog djeteta, jer je edukativan. Uvijek se bavimo temama bitnim u dječijem odrastanju, ali na način koji je njima blizak. Igramo se, a kroz igru ih edukujemo", rekla je Mirna Jogunčić, jedna od osnivačica Škole glume Mala scena.

Priča nam kako se jednom sedmično sastaju, druže i kroz zabavu uče osnove teatra. Polaznici škole glume imaju od 8 do 16 godina i svi, ističe naša sagovonica, iskreno vole teatar.

"Svake godine objavljujemo upis. Mnogi od njih su došli da se okušaju na sceni i ostali. Kroz školu je prošlo desetine djece s područja cijelog Sarajeva. Stariji članovi nove prihvataju s mnogo ljubavi. U kolektivu vlada podrška i razumijevanje. Najvažnije mi je da se osjećaju ugodno. Znalo se desiti da je neko toliko stidan da ne smije ni da se predstavi, a kroz izvjesno vrijeme igra veoma zahtjevnu ulogu. Tokom časova radimo mnogo vježbi opuštanja i koncentracije. Kada steknu povjerenje u mene kao predavača, ali i u grupu, djeca stiču samopouzdanje i onda do izražaja dolazi i njihova kreativnost. Veoma je važno da nauče raditi u kolektivu, da se uvažavaju, pomažu jedni drugima, uče biti odgovorni, kako prema sebi, tako i prema drugima", približila nam je rad škole glume.

"Čas uvijek pripremam unaprijed. Ukoliko nismo još uvijek izabrali tekst na kojem ćemo raditi, onda se bavimo improvizacijama i vježbama kroz koje im približavam osnove teatra. Koristimo teatarsku terminologiju koja je njima strana, tako da zaista mnogo nauče tokom predavanja i kasnije se lakše sporazumijevamo kada im dajem indikacije tokom procesa na predstavi. Radimo na impostaciji glasa i artikulaciji. Kada dođemo do faze rada na određenom tekstu koji smo izabrali, sve ide lakše. Trude se da primijene sve što smo do tada radili. Čaroliju teatra onda stvaraju sami, ja sam tu samo da ih usmjeravam. Velika je stvar kada shvatite da oni nadopunjuju jedni druge, da jedni druge grade i uvažavaju na sceni. I onda već imate čaroliju", dodala je.

Škola trenutno ima 11 članova (Iman Hasagić, Dennis Pilav, Iman Salahović, Ines Faladžić, Ela Dvorniković, Lana Nura, Inam Hasagić, Selma Hodžić, Sumeja Omerbašić, Adnan Terzić i Amar Karić) koji će se javnosti predstaviti u subotu, 26. oktobra, u 19 sati kada će u Centru za kulturu Dječija kuća Novo Sarajevo na Grbavici premijerno biti izvedena predstava "Pepeljuga".

"Uvijek skupa biramo tematiku kojom ćemo se baviti. Prošla predstava bila je njihovo autorsko djelo koje sam ja samo doradila i uokvirila. U predstavi su pričali o problemima s kojima se susreću u školi. Svako od njih je imao i po jednu ličnu ispovijest. Nakon toga željeli su da rade adaptaciju bajke i odluka je pala na Pepeljugu. Adaptacija koju je uradila dramaturginja Gordana Nestorovski iz Beograda je zaista prezanimljiva. Likovi su komični tako da je na probama bilo mnogo smijeha. Uživali smo radeći. Neki od njih su napravili vrlo kompleksne likove. Kroz proces shvatite koliko vole raditi, koliko su opušteni i kreativni, a meni je to najveća nagrada", rekla je Jogunčić.

Među članovima škole glume je i Selma Hodžić, djevojčica s Downovim sindromom koja kaže da je presretna zbog prilike koju je dobila.


"Selma je odnedavno članica naše škole. Ona je čista ljubav. Unijela je neku posebnu energiju na časove. Svi je toliko vole. Dovoljno je da vas samo zagrli s vrata i da se odmah osjećate ljepše. Nisam do sada u iskustvu imala rad s djecom s poteškoćama u razvoju, iako sam negdje u dubini oduvijek to željela. Zapravo, imala sam želju raditi s njima, ali upravo na ovaj način. Primijeniti inkluziju i učiti ih u školi da razlike ne postoje. Nisam ih na kraju tome ni učila, na momente sam se osjećala postiđeno, kao da sam ih potcijenila. Naučili su oni mene. Za njih razlike nisu ni postojale. Naučili su me koliko su veliki i koliko ljubavi imaju u sebi i nesebično je daju. Selma je moj veliki ponos. Ona igra naratora u predstavi. Od nje smo učili šta je predanost i odgovornost. Nijedan čas nije došla, a da nije naučila tekst i ponudila još nešto novo. Bogatstvo je imati je među nama", naglasila je.

Iako su mali kolektiv, naša sagovornica ističe da mogu poslužiti kao lijep i pozitivan primjer.

"Želja za radom koja leži u toj djeci je neprocjenjiva, samo je treba prepoznati i dati im priliku. Znam dosta kolega koji rade s djecom s poteškoćama u razvoju, možda nismo obučeni za rad s njima, ali odgovorno tvrdim da uz volju i ljubav postižemo sjajne rezultate", poručila je.

Nakon premijere "Pepeljuge" u subotu bit će objavljen upis novih članova. Svi koji su zainteresovani za upis mogu se javiti putem Facebook stranice Škola glume "Mala scena" gdje će pronaći neophodne informacije.