Kultura
57

Edin Zubčević: Odanost prema sebi, ideji i publici održali su Jazz Fest Sarajevo 20 godina

Klix.ba
Edin Zubčević (Foto: Arhiv/Anadolija)
Edin Zubčević (Foto: Arhiv/Anadolija)
Norveški pijanista i kompozitor Bugge Wesseltoft otvorit će večeras 20. izdanje Jazz Festa Sarajevo. Dvije decenije ovaj festival održava jazz scenu u BiH živom dovodeći brojna slavna imena u glavni grad naše zemlje. Ekipa Jazz Festa vrijedno je radila proteklih mjeseci, a kako nam je rekao direktor Edin Zubčević sve je spremno za večerašnje otvorenje.

Zubčević je za Klix.ba rekao kako su zadovoljni odzivom publike i interesom za koncerte ovogodišnjeg programa.

"Prodaja ulaznica je bila otežana jer nismo imali mogućnost da imamo vlastito prodajno mjesto u BKC-u kao prethodnih deset godina. Prevazišli smo i tu prepreku. Ulaznice se mogu kupiti na mjestu održavanja bilo kojeg od koncerata sat prije početka", rekao je direktor Jazz Festa.

Ove godine Jazz Fest slavi 20. rođendan. Zahvaljujući trudu, zalaganji i kvalitetnom programu, uprkos problemima, uspjeli su se održati sve ove godine.

"Nespremnost na odustajanje, posvećenost, a najviše od svega odanost samima sebi i ideji, te odanost i odgovornost prema publici su nas održali. Naravno, program je najvažniji. Zahvaljujući programima opstali smo na kvalitetan način ovih 20 godina, na zadovoljstvo publike", istakao je.

O važnosti ovog festivala za Sarajevo i cijelu BiH, kao i kulturnu scenu nije želio govoriti kazavši kako to treba pitati one koji donose odluke i određuju sudbine u ovom društvu.

"Zašto je ovaj festival u pravilu maltretiran dvije decenije umjesto tretiran u skladu sa rezultatima? Ali to u ovom času uopšte nije važno, važna je muzika i historijsko izdanje festivala koje počinje večeras", poručio je.

Jazz Fest Sarajevo 2016 je za svoju publiku pripremio više od 30 nastupa na četiri festivalske scene, evropske i svjetske premijere, koncerte vrhunskih umjetnika sa različitih kontinenata i različite muzike.

Ekipa Jazz Fest je pozvala je sve na proslavu 20. godišnjicu uživajući u muzici koja barem tokom ove sedmice Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu čini boljim i ljepšim mjestom za život.

I ove godine većinu koncerata Jazz Festa snimat će i emitirati TV Mezzo, najznačajniji svjetski TV kanal kada su u pitanju klasika, opera i jazz, a čije programe prate deseci miliona domaćinstava u 44 zemlje svijeta.

Više informacija o ovogodišnjim dešavanjima potražite na zvaničnoj web stranici ili pozovite broj telefona 033 550 481.