Kultura
0

Dževadu Karahasanu medalja Društva Heinrich Heine

FENA
Dževad Karahasan
Dževad Karahasan
Društvo Heinrich Heine iz Düsseldorfa svoju medalju za 2012. godinu dodjeljuje bosanskom piscu Dževadu Karahasanu, čime se ovakva nagrada prvi put dodjeljuje jednom autoru koji djeluje izvan njemačkog jezika.

Njome se u 2012. godini odlikuje jedan esejist koji u svojoj umjetnosti tumačenja ujedinjuje ukupnu zapadnu i istočnu kulturu i pokazuje linije njihovih tradicija kroz historiju, saopćeno je iz Izdavačke kuće Connectum.

U obrazloženju žirija se navodi da "on potpuno u stilu Heinea, kao ‘umjetnik, tribun i navjestitelj’ crpi iz znanja ljudske historije, sa svim njenim visinama i dubinama, usponima i padovima".

"Sa suverenim i neodoljivim poetskim šarmom on nadilazi granice država, vremena, kultura i religija, pogotovo u muslimansko-kršćanskom kontekstu. Kao dramatičar, pripovjedač i esejist on trajno doprinosi kako unutrašnjem tako i vanjskom oslobođenju od svakog pritiska i svojim djelovanjem podstiče stvaranje humanih uvjeta", navodi se u obrazloženju.

Uručenje ove medalje Dževadu Karahasanu bit će upriličeno 17. februara, na 156. godišnjicu smrti Heinricha Heinea.

Neki od dosadašnjih dobitnika ove medalje su: Max Brod (1965), Marcel Reich-Ranicki (1976), Martin Walser (1981), Sarah Kirsch (1992), Ruth Klüger (1997), Herta Müller (2009) itd.