Kultura
0

Dvije predstave SARTR-a na Festivalu Grad teatar Budva 2015.

Klix.ba
Iz predstave Životinjska farma
Iz predstave Životinjska farma
Dvije predstave Sarajevskog ratnog teatra učestvovati će na Festivalu Grad teatar Budva 2015. Predstava "Životinjska farma" izvodi se u ponedjeljak, 29. juna na sceni Stari grad (između crkava) u 22h, a noć poslije u istom terminu slijedi predstava "Brašno u venama" u Amfiteatru Svetog Stefana.

Grad teatar festival je kulturni događaj koji se održava u ljetnjim mjesecima u Budvi pod pokroviteljstvom opštine Budva.

Od osnivanja 1987. godine ovaj festival vrača duh Mediterana Starog grada i svakog njegovog trga i piazzette. Takođe se dijelovi Budve pored centra Starog grada pretvaraju u otvorenu pozornicu gdje posjetioci i prolaznici postaju učesnici u umjetnosti. Festival je dio turizma grada od samog početka. Grad teatar je događaj koji se mora obavezno posjetiti od strane kako mještana tako i turista i posjećuje ga oko 15000 ljudi svake godine.

Režiju za predstavu "Životinjska farma" potpisuje Dino Mustafić, a u predstavi igraju: Ejla Bavčić Tarakčija, Snežana Bogićević, Sonja Goronja, Mirela Lambić, Ana Mia Milić, Maja Salkić, Amila Terzimehić, Benjamin Bajramović, Ermin Bravo, Adnan Goro, Adi Hrustemović, Sead Pandur, Enes Salković, Igor Skvarica. Dramaturgiju poptisuju Željka Udovičić Pleština i Dubravka Zrnčić - Kulenović. Scenograf je Vedran Hrustanović, a kostimografkinja Lejla Hodžić. Scenski pokret potpisuje Damir Klemenić. Autor muzike je Vladimir Pejković a tekstove za songove napisala je Milena Bogavac.

Ovo je predstava u kojoj nema klasične glumačke podjele. Na sceni je 14 glumaca, jedan od njih (B. Bajramović) je George Orwell, a ostale uloge dodjeljuje publika. Svaki gledalac će dobiti zvono i jačinom zvuka zvona, glasa ili udaranja nogama o pod, mjeri se jačina zvuka i tako se saznaje kojem glumcu i za koju ulogu ide glas publike.

Predstava "Brašno u venama" predstavlja praizvedbu teksta koji govori o emocionalnom i ideološkom jazu generacija i suočavanjem sa prošlošću kao bitnim segmentom budućeg života. Ovo je komad o porodici koju je rat rasuo po svijetu, a koja se poslije više od 20 godina susreće u jednom gradu, jednom stanu, jednoj noći.

Uloge u predstavi ostvaruju Miki Trifunov, Kaća Dorić, Izudin Bajrović, Admir Glamočak, Selma Alispahić i Jasenko Pašić. Dramaturgiju predstave potpisuje Dubravka Zrnčić-Kulenović, scenografiju Vedran Hrustanović, kostimografiju Lejla Hodžić, dok je autor muzike Duško Šegvić. Produkciju predstave potpisuju Sarajevski ratni teatar i Internacionalni teatarski festival MESS – Scena MESS.