Kultura
0

Dvije nagrade za bh. strip na smotri u Leskovcu

FENA
Emir Pašanović i Filip Andronik
Emir Pašanović i Filip Andronik
Strip-crtači, strip-scenaristi i teoretičari stripa iz BiH nagrađeni su u dvije kategorije na XI Balkanskoj smotri mladih strip autora, održanoj od 25. do 27. juna u Leskovcu, Srbija.

Među više od 150 učesnika smotre Plaketu (prvu nagradu) za crtež osvojio je Filip Andronik, dok je Plaketa (prva nagrada) za strip teoriju pripala Emiru Pašanoviću. Oba autora su iz Sarajeva.

Kako se navodi u saopćenju udruženja "Stripopeka inicijativa", u vremenu kada u BiH jako mali broj strip autora, unatoč njihovoj sposobnosti i znanju, crta stripove s unaprijed dogovorenim objavljivanjem, osvajanje priznanja za rad predstavlja uz potvrdu kvalitete radova i veliku motivaciju svim ostalim autorima koji, pod uticajem sredine, razmišljaju o napuštanju tog zvanja.

Emir Pašanović, koji je osvojio nagradu za niz recenzija strip izdanja koje objavljuje na web portalu www.stripovi.com, kaže da je "divan osjećaj biti nagrađen, posebno od tako značajne regionalne manifestacije kao što je Balkanska smotra".

Filip Andronik, čiji je strip o Sarajevu "Traitan" premijerno predstavljen publici, priznaje da nije očekivao nagradu, jer mu je ona koju je prethodno osvojio "dala povoda da radi više i bolje nego ikada prije".