Kultura
4

Duhovnost kroz umjetničku fotografiju u sinagogi u Zenici

Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
U zeničkoj sinagogi večeras je otvorena izložba pod nazivom "Duhovnost kroz umjetničku fotografiju".

Organizator večerašnje izložbe fotografija je Odbor za međureligijsku saradnju u Zenici, dok su autori fotografija članovi fotografske sekcije "Creativeshooting". Večerašnjoj izložbi odazvao se veliki broj građana Zenice, ali i posjetilaca iz Doboja, Livna i Sarajeva.

Direktor zeničkog Katoličkog školskog centra "Sveti pavao" don Anto Ledić, na otvaranju izložbe fotografija kazao je kako različitosti treba da ujedinjuju ljude, a ne da se jedni od drugih razilaze.

"Ove fotografije koje vidite, nisu od jučer, one traju stoljećima. Ne možemo sabrati sve godine koliko fotografije stoje u ovoj zemlji za koju Enes Karić kaže da je nastala sa svetih stranica. Vjerujemo da ćemo ovim fotografijama pokazati umijeće kreativnosti naše duhovnosti. Mi vjerujemo u jednog Boga, a na različite načine pregibamo koljena i širimo ruke. Vjera je dar data svakom od nas, da je gajimo i da na taj način pomažemo da plodovi naše vjere budu korist svakom čovjeku. Neka nas razlike ne razjedinjuju nego ujedinjuju i večerašnja izložba ide u tom smjeru da se prepozna jedinstvo, a ne različitost", kazao je don Anto Ledić.

Članovi fotografske sekcije "Creativeshooting" inspiraciju u nastajanju fotografija pronašli su u vjerskim molitvenim ustanovama, te su kroz svoj objektiv zabilježili oko 50-ak fotografija koje su večeras predstavljene u Sinagogi.

Na izložbi su još nastupili članovi Tamburaškog sastava KŠC "Sveti pavao" Zenica i Hor ilahija i kasida "En Nahl" Zenica.