Projekcija 25. jula
0

"Dugo putovanje" na Sarajevo film festivalu

FENA
Foto: SFF
Foto: SFF
Novi dokumentarni film produkcije SEETV (Si-Ti-Vi) uključen je u zvaničnu takmičarsku selekciju ovogodišnjeg SFF-a.

Film će biti prikazan 25. jula u okviru festivalskog dokumentarnog programa. U filmu reditelja Željka Mirkovića i producenta Dušana Gajića pisci Miljenko Jergović i Marko Vidojković bave se razlikama u tumačenju historije na području bivše Jugoslavije i istražuju kako podjele u viđenju prošlosti utiču na sadašnjost i budućnost regiona.

"Road movie" o posvađanim balkanskim historijama, sa dvojicom poznatih pisaca u glavnim ulogama polako ali sigurno postaje balkanski festivalski hit. Poslije uspješne svjetske premijere na međunarodnom festivalu Zagrebdox u martu, učešća na festivalu Balkan Trafik u Briselu i festivalu Beldosc u Beogradu,

"Dugo putovanje" će se pojaviti 25. jula u zvaničnoj selekciji Sarajevskog filmskog festivala – vjerovatno najvećeg filmskog događaja u regionu.

Tokom ljeta film će učestvovati i na festivalu kreativnog dokumentarca u Herceg Novom i Dokufestu u Prizrenu.

"Dugo putovanje" je film koji još nije prikazan ni na jednoj televiziji, ali se o njemu već uveliko priča kao primjeru novog pogleda na stare balkanske kontroverze.

Već na premijeri u Zagrebu “Dugo putovanje kroz istoriju, historiju i povijest” privuklo je veliku pažnju publike i dobilo pozitivne kritike u hrvatskoj štampi. U tekstu na dvije strane “Jutarnji list” detaljno predstavlja film opisujući ga kao “opušteno i duhovito putovanje kroz neke od najmračnijih epizoda ovdašnje povijesti i neka od najozloglašenijih stratišta”.

Slobodna Dalmacija konstatuje da je u pitanju neformalni čas historije koji će gledaocima biti intrigantan "slagali se sa njim ili ne", a "Večernji list" citira protagonistu filma Miljenka Jergovića koji kaže da je Jugoslavija mrtva ali njene kontroverze još nisu pokopane, odajući priznanje autorima koji su "u jednosatnom dokumentarcu progovorili o Bleiburgu i Jasenovcu, Vukovaru i distriktu Brčko, stratištima i povijesnim mitovima, nacionalizmu i istini"

"Putujući trošnim crvenim jugićem Vidojković i Jergović ispituju koliko istina ima strana, bez namjere da ovim filmom ispišu preciznu istoriju" piše beogradska Politika, dodajući da se "naša krvava istorija, historija i povijest gledanjem ovako postavljenog filma lakše vari”

Glavni protagonisti, Miljenko Jergović iz Hrvatske i Marko Vidojković iz Srbije, smjenjuju se za volanom Yuga u vožnji sa kraja na kraj puta koji se nekad zvao autoput Bratstva i jedinstva. Kroz retrovizor Yuga, Marko i Miljenko bacaju pogled na zajedničku prošlost, istražuju podjele koje je donijela historija, pitaju se gdje ih vodi sadašnjost i dobro se zabavljaju dok to rade. Dok se Yugo probija između kamiona i brzih automobila, i čeka u redovima na bezbrojnim graničnim kontrolama, Miljenko i Marko bacaju novi, svježi pogled na stanje Balkana. U vožnji komentarišu vijesti na radiju i podsjećaju se starih ex YU numera, ali iznad svega - razgovaraju sa ljudima od kojih traže odgovor na to kako su dotle dospjeli i gdje će ih dalje odvesti autoput istorije.

“Nemoguće je burnu istoriju regiona kakav je Zapadni Balkan ispisati jednim road moviem, kaže protatogonista fima Marko Vidojkovic.“Ono što ipak može da se razjasni je velika medijska i politička manipulacija ovim prostorima, koja traje kroz cijelu noviju istoriju, a nastavlja se i danas. Putovanje u automobilu sklonom kvarovima, koji sudbinski nosi naziv Yugo, od Triglava do Vardara, oživljava jednu nekada veliku, srećnu i moćnu državu, rasturenu pohlepom mržnjom, kako spolja, tako i iznutra.”

“Naša istorijska stvarnost se u poslednjih 50 godina mijenjala više puta, onako kako se mijenjala i politička stvarnost. U tom mijenjanju raznih istina mi smo se pogubili i izgubili širinu i izgubili interesovanje za onog drugog”, kaže reditelj filma Željko Mirković “

Nakon ove ekskurzije i pređenih 3000 kilometara na putu u malom crvenom Jugu otkrivajući i tragajući za tim drugim ili trećim oko nas, možda ćemo uspjeti malo bolje i da sagledamo sebe. Prešli smo toliki put da bismo se vratili sebi", kaže Mirković

“Moja lična historija je historija nemogućeg povratka kući, kaže protagonist filma, pisac Miljenko Jergović. Taj povratak je nemoguć zbog toga što zapravo mjesto koje sam doživljavao kao dom, kao zavičaj, kao domovinu, ostalo je izgubljeno u vremenu. Priča koju smo prošli moj prijatelj Marko i ja za mene je zapravo pokušaj da se probije ta vremenska opna, da se otkrije šta se zapravo sa nama, našim životima i našim zajedničkim i pojedinačnim historijama u međuvremenu dogodilo.”

"Dovoljno je vidjeti razlike s kojima se u Hrvatskoj i Srbiji obilježavaju godišnjice “Oluje”, Jasenovca i Blajburga, konfliktna tumačenja rata u Bosni oživljena suđenjem Radovanu Karadžiću ili sa koliko žuči se i danas u Srbiji raspravlja o ulozi četnika i partizana, da bismo shvatili da ovaj film zapravo nije film o istoriji već o sadašnjosti. Međusobno suprotstavljene istorije nisu specijalitet Balkana, ali je vrijeme da naučimo kako da izađemo na kraj sa tim razlikama, na način koji neće stvarati tle za nove sukobe", rekao je producent filma Dušan Gajić.