Ismet Ovčina, NUB
0

"Država odlučuje o namjeni Vijećnice"

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
O sudbini Vijećnice, odnosno njenoj budućoj namjeni, treba da se izjasni nadležna instanca - država BiH. Nacionalna i univerzitetska biblioteka (NUB) BiH će, uz uvažavanje nove gradske administracije, poštovati samo takvu odluku, kazao je danas za Fenu direktor NUB-a Ismet Ovčina.

Govoreći o tom simbolu ratnog stradanja građana Sarajeva koji je prije dva dana napunio 17. godinu od razaranja, Ovčina je potcrtao da je NUB u katastru upisan kao nosilac prava na korištenje zgrade Vijećnice i u tom je statusu već više od 50 godina, dok je vlasnik država BiH.

Upravo stoga će jedina relevantna odluka o budućoj namjeni Vijećnice biti ona od države BiH, naglasio je, te dodao da NUB nema ni moralno ni zakonsko pravo da odustane od imovine koju joj je država stavila na raspolaganje, ali da će poštovati svaku odluku koju ona donese.

"Kada je riječ o planovima za podjelom namjene Vijećnice po spratovima, smatram da nigdje u svijetu ne postoji situacija da u jednom objektu budu zajedno administracija i biblioteka, institucije toliko različite po svom karakteru i nivoima vlasti. Zato treba tražiti pravo rješenje", mišljenja je Ovčina.

Njegov je stav da je Vijećnica bila i ostala simbol multikulturalnosti knjige, kao duhovne tekovine koja objektivno zauzima prostor i vrijeme u svim civilizacijama.

Također, on uvažava mišljenja da Vijećnica nije mjesto za tradicionalnu knjižnicu, ali naglašava da njena savremena forma može biti model napretka BiH.

Podsjeća da je NUB danas privremeno smješten u prostorije Kampusa, u čijem je jednom dijelu nekada bila konjušnica. Stoga, podvukao je, to definitivno nije mjesto za biblioteku.

"Iako smo prepoznati u svijetu - članica smo i Konferencije evropskih nacionalnih biblioteka te Svjetske bibliotečke asocijacije, ponekad nam se čini da se značaj ove institucije, kao i ostalih šest institucija kulture od državnog značaja, ne prepoznaje dovoljno u BiH", kazao je.

Ocjenjuje žalosnom činjenicu da spomenutih sedam institucija svake godine moraju ići na tender Vijeća ministara BiH, zajedno s desetinama drugih institucija kulture te konkurirati za novac. To smatra odrazom stanja u bh. društvu.

"Insistiramo da, s obzirom na neupitan doprinos ove institucije u očuvanju bh. duhovne baštine, procesu obrazovanja, naučnoistraživačkom radu te razvoju evropski orijentiranog informatičkog bh. društva, nadležna tijela definitivno kažu gdje je naše mjesto u društvu i konačno riješe naš statusni i finansijski problem", potcrtao je direktor NUB-a.

Za pomoć u iznalaženju konačnog rješenja njihovog dugogodišnjeg problema, predstavnici sedam spornih institucija kulture obratili su se i visokom predstavniku, ali odgovor još nisu dobili.